Motor de căutare pentru resurse "comune" (Creative Commons)


Tot mai des apelăm la formate media (imagini, fişiere audio şi video) din spaţiul online. Iar probabilitatea de a (ne) întreba de fiecare dată de unde provin acestea este mică, dacă nu foarte mică. Prefer să cred că doar neştiinţa multora îi poartă spre aceste zone "gri". În ultimul timp se înmulţesc cazurile în care autorii îşi protejează creaţiile prin apelarea la licenţele Creative Commons (precurtat CC) iar dacă nu respectăm drepturile indicate de către autor s-ar putea să avem nevoie, în cel mai rău caz, de un avocat şi să plătim anumite sume ca despăgubiri.

imagine

Dar "nu e dracul atât de negru pe cât pare": foarte mulţi autori permit preluarea şi chiar prelucrarea materialelor condiţionând aceasta nu prin plata unor sume de bani, ci doar prin numirea autorului. Pentru a găsi astfel de resurse "comune" (atenţie: nu "libere") putem apela la un nou motor de căutare. Let’s CC este un meta-motor de căutare pus de la dispoziţie de către Creative Commons Corea pentru găsirea numeroaselor resurse aflate sub licenţele Creative Commons. El are la bază serviciul web Search Creative Commons. Dacă acesta din urmă duce doar spre fiecare sursă în parte, Let’s CC integrează toate rezultatele într-o singură fereastră. Sursele iniţiale sunt alături de altele aplicaţii web renumite ca Flickr (pentru imagini), Jamendo (pentru muzică), YouTube (pentru clipuri video), Slideshare (pentru documente).

Înainte de căutarea după un anume termen se pot bifa alte două opţiuni utile: căutarea după materiale pentru uz comercial şi căutarea după materiale care pot fi prelucrate. Un factor de risc rămâne totuşi, căci mulţi utilizatori copiază şi răspândesc chiar fără intenţie un anumit material de nenumărate ori mai departe până nu se mai ajunge la autorul iniţial. La final un simplu sfat: Contactaţi direct autorul unui material, întrebaţi-l politicos dinainte dacă puteţi folosi rezultatul muncii sale. În majoritatea cazurilor răspunsul va fi afirmativ. O întrebare chiar nu costă nimic!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *