Maxthon în războiul navigatoarelor


Un articol de pe gHacks mi-a adus în memorie un prieten vechi, vechi: Maxthon. Cu siguranţă dinainte de 2006, când am început să scriem zilnic pe CNet.ro (când a devenit practic blog). După cum mărturiseam şi cu alte ocazii, a fost o revelaţie pentru mine în contextul în care “tare” era atunci Internet Explorer (de fapt Maxthon se numea la început MyIE2). Îmi amintesc şi acum fascinaţia temelor pe care Maxthon le suporta… a pluginurilor care extindeau funcţionalitatea… Aţi ghicit: toate acestea le-a putut apoi face Firefox, care m-a câştigat, trădându-l apoi pentru Chrome, cu care am rămas de la chiar lansarea lui.

imagine

Dar să revenim: Martin sesiza că Maxthon – dezvoltat de chinezi, nu ştiu, poate între timp de o echipă mai internaţională – a luat faţa Chrome-ului în celebrul HTML5test.com. Am pus captură mai jos dacă nu mă credeţi 🙂 . Într-adevăr, Maxthon 3.3 a strâns 425 de puncte, pe când Chrome 20 a strâns 410. Cu Firefox 11 am obţinut 345 de puncte; cu Opera 11.62, apropiat, 338 de puncte; cu IE9… doar 138 de puncte. Cu atât mai uimitoare este victoria Maxthon, nu? Pe de altă parte, să fie clar: depinde şi cu ce măsori şi ce măsori 🙂 . Da, la testul HTML5test.com Maxthon învinge, dar sunt atâtea instrumente de măsurat, fiecare cu accente proprii.

imagine

Un articol recent de pe HowToGeek ne dă nişte idei: How to Benchmark Your Web Browser: 4 Free Tools. Am încercat cu simpaticul şi complexul PeaceKeeper. Testul durează vreo cinci minute şi la final Maxthon a strâns 1965 de puncte… pe când Chrome 2255 de puncte! Ar fi apoi V8 Benchmark Suite, care poate fi acuzat de subiectivism (haha!) pentru că e pe Google.com: Maxthon 7235 de puncte, Chome 7720. Dar Firefox la aceste ultime două teste amintite a strâns 1275, respectiv 4678 de puncte. Vă daţi seama cât de departe?!?

Deci, dacă Maxthon învinge în unele teste şi Chrome în altele, rămâne un lucru clar: celelalte navigatoare sunt mult în urmă. Şi replica ar putea veni imediat: păi dacă Maxthon a adoptat WebKit, ce e surprinzător? Rămâne surprinzător că Maxthon reuşeşte, chiar şi doar într-un test, să ia faţa Chrome-ului. Dar dincolo de aceasta, Maxthon se arată un navigator de luat în seamă. Să nu uităm că sub capotă, Maxthon poate merge şi cu Webkit (folosit de Chrome) şi cu Trident (folosit de IE).

Închei spunând că Maxthon are o variantă portabilă, aşa că poate fi testat cu uşurinţă. Poate o să vă placă. Pe prima pagină se laudă că încarcă paginile cu 200% mai rapid decât Chrome. Şi are câteva atuuri notabile, care mă fac să mă gândesc să îi dedic un articol separat.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. pety spune:

    Wow ce fain este si ce ReaderMode interesant (si nativ) are. Ce bine ca are versiune portabila…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *