FastUpload.ro: bune şi rele


Acum o lună am scris despre noutăţi la FastUpload. A fost şi un comentariu al unui utilizator încântat – cu rezervele de rigoare – ce mi-a reţinut atenţia. Acolo de fapt este amintit un argument invocat de mulţi suporteri ai soluţiilor româneşti: viteză mai bună, în funcţie de reţeaISP fiind de la sute de KB până chiar la 1MB (poate şi mai mult? sincer nu ştiu). E important să îţi cunoşti limita la viteza de upload (impusă de providerul tău de internet), pentru că ea evident nu va putea fi depăşită nici de FastUpload.ro, nici de CelMaiTareSitAmericănescDeÎncărcăriDeFişiere.com.

imagine

Admit că eu de când am scris despre WeTransfer îl folosesc regulat… dar comparând cu FastUpload soluţia de peste ocean merge ceva mai slab. M-am gândit să văd îndeaproape acest serviciu şi am primit un cont premium de test. Dacă nu vă amintiţi de data trecută, aici se găseşte un tabel cu comparaţia între planurile oferite de FastUpload: 1) utilizator neînregistrat (gratuit), 2) utilizator înregistrat (gratuit) şi 3) utilizator premium – acesta din urmă având faţă de cel anterior un depozit fără limită de timp de 70GB, şi nu de 10GB (parcă acesta nu ar fi deja generos). Dar dacă e să vorbim de viteză, în timp ce pentru deţinătorul contului (mai ales dacă el pentru el îşi depozitează), viteza de upload poate să fie elementul cel mai de interes, pentru cei care descarcă cu adevărat importantă e viteza de descărcare, şi aici diferenţele faţă de WeTransfer, sau Microsoft SkyDrive sau alte soluţii se simt muuult, mult mai puternic. Poţi descărca la viteze foarte mari… dar desigur depinde puţin şi de momentul pe care îl prinzi.

Pe de altă parte, serviciul nu este perfect şi cumva îmi dă impresia de nefinisat. Nu am să mă leg de culoarea roz (deşi… nu mă rabd… chiar roz???) ci de funcţionalităţi care şchioapătă sau interfaţa care pare a fi fost concepută la viteză. Dar haideţi să vedem ce poate, înainte de ce nu poate. Sau mai bine în paralel? 😉 Încărcarea fişierelor începe de la click-ul pe – evident – Încarcă fişiere. Aici putem opta pentru încărcare şi gata, sau încărcare cu notificarea unor destinatari. Pentru urgenţă merge notificarea direct din interfaţa webaplicaţiei, dar eu prefer să iau linkul la final şi să îmi compun cu calm în GMail mesajul. În timp ce trasul fişierelor cu mouse-ul mi-a mers, merge doar pentru unul şi gata. Şi nu, după ce ai tras unul nu mai poţi trage altul (Chrome, ultima versiune). Dacă încarci tradiţional, cu fereastra de “frunzărire” a harddiskului, tot doar câte un fişier vei putea lua. Ei, ei… puţin jQuery, AJAX, HTML5 şi FastUpload ar putea fi de nota 10.

imagine

După ce ai încărcat un fişier, el va fi “băgat” într-o arhivă cu un nume lung şi imposibil de memorat. Dar ni se oferă rapid linkurile pentru descărcare, chiar şi un link pentru a-l insera într-o pagină web. Dacă tot e să se ofere coduri de-a gata, cred că şi unul pentru forumuri ar fi prins bine. Faza cu ascultă piesa înainte de descărcare nu merge. Sau mă rog, la mine nu a mers. Deşi am amânat să scriu materialul de câteva zile, ca să elimin “ceasul rău, pisica neagră”. Dacă nu e MP3 atunci apare un buton simplu Download Fişiere. Poate nişte variante mai largi de preview (pt PDF-uri, arhive, fişiere media) nu ar strica, pentru a creşte valoarea serviciului ajutându-l pe “descărcător” să aibă o idee ce descarcă.

imagine

După ce aţi încărcat un fişier, el intră automat în regimul “va fi şters peste 30 de zile”. Dacă doriţi să aibă viaţă mai lungă nu uitaţi să îl mutaţi în seif. Pentru aceasta click pe adaugă la seif. Poate nu ar fi rău de la încărcare să poţi alege dacă vrei să trimiţi în seif fişierele. Dar poate mai important, pentru seif în special, ar fi să poţi avea un sistem de foldere. Dacă nu cu mai multe niveluri, măcar cu un nivel. Aceasta ţi-ar permite o minimă grupare a fişierelor pe care le depozitezi. Poate cândva o interfaţă a la MS Explorer (sau a la MS SkyDrive).

imagine

În fine, îmi închei observaţiile cu una care iar întăreşte impresia de nefinisare: nu îţi poţi edita datele de cont. OK, să zicem că ţi-ai scris binele numele de la început… că nu eşti fată să îţi schimbi numele la căsătorie… dar măcar parola! Măcar parola ar fi excelent să o poţi modifica. Dacă ea se poate modifica de către utilizator, atunci facilitatea trebuie că e bine ascunsă, pentru că eu nu am văzut-o. [Ei bine, ea se poate schimba. Chiar am fost orb.] Apoi dintr-o pagină de setări ar fi frumos să poţi controla trimiterile de emailuri: dacă încarci (separat) o mie de fişiere nu vei dori mia de emailuri pentru fiecare fişier încărcat.

Concluzii? Cum spuneam la început: un serviciu foarte bun pentru români, nu doar pentru că are interfaţa în română ci pentru vitezele ce le prinzi, la încărcare dar mai ales la descărcare; pe de altă parte un serviciu care mai cere ceva investiţie în partea de interfaţă. Nişte tehnologii mai moderne pentru upload drag and drop, nişte facilităţi minime gen editarea datelor personale, dacă nu şi gruparea fişierelor pe foldere. În speţă seiful de 70GB e foarte atrăgător (şi limita pe fişier e de 5GB), deci conturile premium chiar merită… desigur, după activitatea fiecăruia, dar pentru un anumit public chiar merită. Însă publicul care plăteşte cred că va fi deranjat de interfaţa încă stângace, dacă nu şi de reclame (ele apar şi când eşti logat… cred că reclamele ar trebui să susţină doar conturile gratuite).

PS: Eu sunt sigur că cei de la FastUpload.ro sunt vaccinaţi 😉 şi nu vor lua ca “atacuri” ci ca sugestii cele scrise mai sus. Dacă voi aveţi alte opinii, puteţi să scrieţi pe siturile voastre şi aţi putea şi voi primi un cont premium. Vedeţi adresa de email dată pentru suport.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Va multumim pentru review si suntem in curs sa imbunatatim serviciile. O mica mentiune: de schimbat parola merge de la Informatii cont. Oricum foarte bune remarcile. 🙂
    http://fastupload.ro/user_settings.php

  2. D-Petre spune:

    Cam aceeasi impresie am avut-o cand am vazut fastupload … de lansare in graba a produsului.
    Am inteles ca logo-ul e in rosu si negru dar nuanta de rosu nu e cea mai potrivita din cauza acelui roz bombon copilaresc.
    Despre functionalitati o sa incerc sa scriu mai pe larg, dupa ce mai folosesc acest serviciu.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *