Axis: un nou mod de căutare pe web?


A fost o dată ca niciodată … o eră a web-ului în care numele Yahoo avea o anumită importanţă pentru că era la timpul respectiv un concurent demn de luat în seamă pentru Google (mai ales pentru motorul de căutare). Între timp serviciul s-a căutat mai ales pe sine, ca noutăţi la ştiri apărând doar schimbările în conducerea şi acţionariatul companiei, chiar şi o eventuală preluare de către Microsoft (eşuată). În partea tehnică motorul de căutare propriu nu a mai fost dezvoltat, fiind preluate rezultatele oferite de către Bing (al lui Microsoft). Un serviciu care ţine încă suflul cu concurenţa este Flickr.com.

imagine

Dar sunt date semne de redresare, în acest sens aş dori să prezint ultima realizare marca Yahoo: Axis. Cu această aplicaţie Yahoo încearcă să "redefinească căutarea şi navigarea pe web" (= "Yahoo! Axis redefines what it means to search and browse the Web."). Sunt oferite trei căi de utilizare: pentru desktop (mai bine zis ca extensii integrate şi activate în navigatoarele cunoscute, de ex. Google Chrome şi Mozilla Firefox), pentru iPad şi pentru iPhone. Accentul este pus mai ales pe ultimele două, căci concurenţa nu este atât de mare.

Eu am testat doar extensia în Firefox, aceasta fiind realizată cu mult HTML5 şi foarte uşor de instalat. După activare veţi avea la dispoziţie o fereastră cu primii paşi. Apoi veţi fi însoţiţi permanent în partea stânga jos a browserului de o bară de căutare şi navigare (stânga jos) care vă oferă aceste funcţii fără să părăsiţi pagina web tocmai accesată. Rezultatele nu sunt afişate ca simple linkuri ci într-un mod atrăgător vizual. Site-urile favorite pot fi setate şi memorate (aici prinde bine un cont de email Yahoo) spre a fi citite ulterior. Trebuie să recunosc că după câteva zile de utilizare bara de căutare m-a cam deranjat, mai ales că lucrez pe un notebook cu ecran mic. Dar ideea în sine este inovativă, unii sigur o vor aprecia şi utiliza cu plăcere.

Nu închei fără a vă invita să urmăriţi un scurt clip video cu informaţii generice (alte clipuri pentru fiecare device în parte pot fi vizionate pe pagina aplicaţiei):


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *