Windows 8: aplicaţiile Metro


Windows 8 are – printre caracteristicile importante – aşa numitele aplicaţii Metro, care diferă în principal prin design de aplicaţiile “clasice” cu care am fost obişnuiţi. Şi cred că partea cu “obişnuiţi” va da ceva dureri de cap până la adaptarea cu noile tipuri de aplicaţii. Dar de altfel fiecare sistem de operare are o mică curbă de acomodare, pe care trebuie să o urci. Din fericire Windows 8 rulează şi aplicaţii mai vechi şi foarte probabil vor mai trece ceva versiuni de Windows până noua formă de aplicaţii va deveni… definitivă (aceasta dacă chiar va avea succes).

imagine

Aplicaţiile Metro se instalează dintr-un “magazin de aplicaţii”, pe care îl găsim în ecranul de start indicat simplu cu Store. Da, gândul ne fuge rapid la centralizarea aplicaţiilor practicată de Apple sau Google, cu avantaje şi dezavantaje. Ne-am obişnuit să ne instalăm aplicaţii de unde vrem (mai ales că aşa putem instala şi programe… piratate). Sper din inimă că Microsoft nu va instaura un regim milităresc a la Apple (în Windows 8 nu se pune problema), ci va lăsa să existe magazine alternative (de exemplu Downloads.com şi alte situri ar putea deveni astfel de magazine integrate în Windows 8 ş.u.). Actualmente magazinul de aplicaţii, după secţiunea Spotlight, include următoarele categorii: Games, Social, Entertainment, Photo, Music & Video, Sports, Books & Reference, News & Weather, Health & Fitness, Food & Dining, Lifestyle, Shopping, Travel, Finance, Productivity, Tools, Security, Business, Education (te face să te întrebi de ce e aşa în spate?), Government.

imagine

Bun… dar la urma urmelor ce înseamnă o aplicaţie Metro? Aşa după cum interfaţa Metro e gândită în special pentru dispozitive touchscreen, şi aplicaţiile folosesc aceeaşi paradigmă. Desigur, se pot folosi şi doar cu mouse-ul şi tastele, dar se reduce din farmec. Cu ceva răbdare, ne vom obişnui să folosim din mouse noile aplicaţii Metro. Observaţi mai jos o mostră: adio bara de titlu… adio bara de stare… adio bara de meniu şi de instrumente… Acestea făceau parte din filosofia de bază a aplicaţiilor Windows, dar s-au dus. Accentul cade pe conţinut. Vă recomand călduros să vedeţi acest clip care prezintă pe scurt ce înseamnă o aplicaţie Metro. Da, e mai mult din perspectiva dezvoltatorilor, dar lămureşte multe şi pentru ceilalţi.

imagine

La unele aplicaţii veţi găsi totuşi butoane, ascunse în partea de jos a ecranului. Şi la urma urmelor să ştiţi că există o bară de titlu a aplicaţiilor, o bară pe care o putem folosi pentru a trage o aplicaţie aşa cum o făceam şi până acum în Windows. Doar că această tragere foloseşte acum, de exemplu, pentru a reloca o aplicaţie în bara laterală (şi alte acţiuni). Cât priveşte închiderea, părerile sunt împărţite. În principiu pot fi închise ca până acum, cu Alt+F4, dar unii spun că nu este nevoie (*), că o aplicaţie lansată dar care nu e activă nu va consuma resurse, iar Windows-ul o va închide/suspenda singur când nivelul de resurse o cere. În fine… mai jos vedeţi un exemplu de instalare de aplicaţie. Da, da, e situl atât de des citat de noi Boston.com cu The Big Picture. Şi astfel vreau să subliniez că multe dintre aplicaţiile Metro sunt de fapt nişte webaplicaţii HTML5. Cât de uşor este să creezi o aplicaţie pentru interfaţa Metro… nu am pe moment habar.

imagine

Pe de altă parte nu toate sunt aplicaţii HTML5, ci unele sunt dezvoltate în .NET sau alte tehnologii Microsoft. Pentru developeri recomand să arunce o privire la pagina Learn to build Metro style apps, cu un conţinut bogat… dar – atenţie! – ne-final, dat fiind că încă Windows 8 nu e lansat în versiunea finală. O altă locaţie care pare a trata aceeaşi temă ar fi Develop great Metro style apps for Windows 8, dar poate în cele din urmă se uneşte cu linkul anterior. Nu ştiu sigur: verificaţi.

Şi… cam atât. Experienţa mea cu aplicaţii Metro e prea tinerică pentru a trage concluzii. La un prim contact încântă ochiul, dar parcă aruncarea la gunoi a gradienţilor (vedeţi ce spune doamna în clipul indicat), a meniurilor şi opţiunea pentru dreptunghiuri colţuroase e cam retro, nu doar metro…

(*) Am găsit între timp ce spune chiar Microsoft: „Aplicațiile Windows 8, pe care le instalați de la Magazinul Windows nu încetinesc computerul, deci nu trebuie să le închideți. Când nu utilizați o aplicație, Windows o lasă să se execute în fundal, apoi o închide până la urmă, dacă nu o utilizați.” De asemenea pentru închidere sugerează prinderea de bara de sus (e invizibilă, dar există, vedeţi că se face mouse-ul în formă de mână) şi tragerea până jos, la baza ecranului.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *