Windows 8: două probleme, două soluţii


Huh… Windows 8… îmi place, doar că pe moment, fiind pe un calculator secundar, îl folosesc rar, mai mult din curiozitate. Se lansează foarte rapid, iar aplicaţiile Metro au farmecul lor, chiar dacă sunt puţin neobişnuite, vizavi de ceea ce ştim despre Windows de la 3.1 încoace. Am pomenit în primul articol scris despre Windows 8 că am avut anumite probleme cu localizarea butonului pentru a închide Windows-ul (ar trebui să fie atât de clar, ca şi bunica mea să dea de el instant). I-am dat totuşi de urmă (Win+I e calea cea mai rapidă), dar mai sunt alternative.

imagine

Astfel, mi-a plăcut soluţia numită SystemPowerShortcuts. O arhivă mică, o descărcaţi, despachetaţi, instalaţi şi… în ecranul de start veţi putea să vă configuraţi şase opţiuni: Lock, Sign-off, Sleep, Hibernate, Restart şi Shutdown. Trageţi cu mouse-ul tile-urile dorite, în poziţiile dorite, şi de acum închiderea sau repornirea Windows-ului e mai simplă. Nu ar fi fost normal aşa ceva să fie oferit nativ de Windows 8? Cumva cred că la acest capitol Microsoft a fost cu capul în nori sau a dat-o în bară sau cum doriţi să o puneţi. Dar noroc că se găsesc soluţii alternative.

Acum să mergem mai departe. O altă problemă este însăşi existenţa ecranului Start. Cei rezistenţi la vechile obiceiuri vor lansa Windows-ul şi apoi Win+D ca să ajungă la desktop: şi de aici pornesc în aventură de la iconiţele de pe desktop, de la aplicaţiile “înfipte” în bara de aplicaţii sau cu cine ştie ce lansator favorit. Desigur, ecranul Start e în sine un lansator, dar nu poţi obliga pe nimeni să îl folosească. Şi atunci? Poate fi cumva evitat? O şmecherie ar fi să puneţi desktopul ca prima “lespede” (tile 🙂 ), ca în captura de mai sus. Atunci când introduceţi parola daţi la final un Enter prelungit: va face logarea şi trecerea la desktop. Poate pentru o fracţiune de secundă veţi vedea ecranul Start, dar veţi ajunge la direct la desktop. O altă cale e un program: Download Classic Starter. Da, nu e normal să iei un program de pe Mediafire, cel puţin un program legal (hehe). Şi totuşi autorul acolo l-a pus (a apărut pe un forum, MyDigitalLife). La prima lansare puteţi opta pentru desktopul clasic. Vreţi să reveniţi? Relansaţi aplicaţia şi butonul se schimbă pentru a trece la interfaţa Metro. Atât.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. cristian spune:

    Am spus asta în mai multe bloguri/forumuri și o repet și aici: E penibil să vezi că Microsoft se îndârjește în a nu oferi posibilitatea utilizatorilor de sisteme desktop de a dispune de aspectul clasic, avut până acum. Cu atât mai stupidă mi se pare și ideea de a „înzestra” cu Metro până și versiunea Server…
    Eu înțeleg că programatorii care se ocupă de W8 sunt puțin puțin cam leneși, dar asta nu înseamnă că merităm să-și bată joc de utilizatorii care achiziționează sisteme cu Windows preinstalat tocmai „pentru a se simți bine știind că au pus umărul” la dezvoltarea și continuitatea unui sistem de operare, nu fiindcă ar fi greu de piratat. Dar mă rog…
    Vorba aia: cui nu-i place, W8 pe desktop să rămână cu W7, că cine vrea o tabletă sigur o va cumpăra cu Android…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *