Internet Explorer 10 sub Windows 8


Dacă mergeţi la pagina pentru Internet Explorer de sub Windows 8 veţi vedea imaginea programului rulând pe… o tabletă. Mulţi nu au atins niciodată vreo tabletă, ce să mai spun să deţină… Microsoft pierde cred, cel puţin la nivelul ţărilor mai puţin bogate, cu acest accent pe tablete. Şi totuşi, IE10 merge foarte frumos şi cu mouse-ul. Accentul pe conţinut (despre care am vorbit că este “fixul” aplicaţiilor Metro) face ca atunci când încărcăm un sit să nu mai vedem nimic (!) altceva decât acel sit. Tot ecranul e doar situl… Frumos, până te panichezi: de unde introduci o adresă nouă? de unde vezi taburile deschise?

imagine

În timp ce există gesturi, pentru dispozitivele touchscreen, eu nu l-am experimentat astfel deci nu mă bag. Pentru cei ce folosesc mouse şi tastatură pot spune însă o combinaţie de reţinut: Win+Z (sau click dreapta pe marginea de sus a ecranului, unde se face mouse-ul ca mână). Aceasta aduce benzile de sus şi de jos care se văd în prima captură. Banda de sus ne oferă lista taburilor deschise, în timp ce jos avem bara de adrese şi niscaiva butoane. Ar mai fi de reţinut şi Win+C pentru Charm-uri (of, mamă, cum le vom spune? şarmuri? vrăjeli?) Nu vor fi funcţiunile din ecranul Start, chiar dacă seamănă. Adică Charm-ul de căutare oferă căutare pe net, Charm-ul de share ne permite de exemplu să partajăm rapid o pagină prin email cu prietenii, iar Charm-ul de setări ne dă acces la unele setări de bază ale navigatorului.

imagine

Foarte-foarte important de spus este că IE10 poate fi folosit şi ca o aplicaţie obişnuită. Apăsaţi Win+Z şi apoi apelaţi la cheie (Page tools), de unde alegeţi View on the desktop. Deodată IE10 va arăta ca pe… vremuri. Astfel de exemplu veţi putea merge la opţiunile mai complexe ale IE, şi alegând Manage Add-ons veţi putea să adăugaţi alt motor de căutare. Cu tot respectul pentru Bing, am pus Google ca motor de căutare. A trebuit să închid IE10 din Metro şi să îl repornesc: abia atunci a început să caute cu Google, nu cu Bing.

imagine

imagine

Ce ar mai fi de spus? Ah, da, ar mai fi ceva. “Frunzărirea” (browse) calculatorului după fişiere pentru a ataşa nişte imagini la un email m-a surprins afişând ceva ca mai jos. Aşteptam ceva a la dialogul Open/Save, dar şi aici lucrurile s-au schimbat… nu aş putea să spun că neapărat mai bine. Oricum, per ansamblu IE10 în Metro e foarte diferit, şi mi se pare genul de experienţă de filmat în CSI sau filme despre hackeri: adică accentul pus pe vizual. Dar cum ţinta ţi-o atingi şi aşa, mă abţin de la critici. IE10 în Metro e pur şi simplu o experienţă altfel. O experienţă care cred că va place multora (Google a dat startul minimalismului la navigatoare), dar vor fi mereu şi nemulţumiţi ;).

imagine

Da, încet încet mai îmi amintesc şi alte lucruri: precum săgeţile stânga-dreapta ce apar pe pagină (stau ascunse dar apar dacă mergeţi cu mouse-ul spre marginile stânga-dreapta) ce permit navigarea înainte şi înapoi; sau fixarea siturilor ce apar ca tiles în ecranul Start… ş.a. Am găsit însă şi un clip bun pentru a ilustra cele descrise mai sus.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Robert spune:

    Singura utilizare a IE este pentru a descărca Chrome! 🙂


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *