Windows 8: Task Manager-ul


Am auzit multe despre Task Manager-ul din Windows 8 şi acum a venit timpul să îl văd cu proprii mei ochi. Şi voi începe spunând că se lansează la fel: eu unul folosesc Ctrl+Shift+Esc sau click dreapta pe bara de aplicaţii, de unde în meniu apare Task Manager. O cale de lansare mai… Metro este să apăsaţi Ctrl+Alt+Delete, caz în care veţi vedea o listă cu Lock, Switch user, Sign out şi Task Manager. Oricare ar fi calea, după lansare, surpriză, apare o fereastră mică şi la subiect: avem lista aplicaţiilor lansate, cu posibilitatea de a o închide forţat pe oricare dorim.

imagine

Se întâmplă – nu doar în Windows – ca aplicaţiile să îngheţe şi cred că mulţi folosesc Task Manager-ul tocmai pentru aceste situaţii. Ei bine, acum şi bunica mea poate folosi Task Manager, în modul Fewer details. Pentru că, aţi ghicit/văzut, există şi modul More details, care ne aduce la o interfaţă asemănătoare cu ce ştim de exemplu din Windows 7. Dar lista de taburi diferă: în Windows 7 avem Applications, Processes, Services, Performance, Networking şi Users; în Windows 8 avem Processes, Performance, App history (nou!), Startup (nou!), Users, Details, Services. Tabul App history ne dă o idee despre aplicaţii cât au consumat din procesor, cat trafic au făcut în reţea, respectiv tile-urile, dacă au (ciudat, la mine sunt 0 toate, deşi clar IE am folosit). Cât priveşte tabul Start up, el ne spune ce porneşte deodată cu sistemul de operare, cât de mult îngreunează pornirea (nou!), ba chiar poţi şi să pui capăt respectivului program (să nu mai pornească cu Windows-ul, ca să fim clari).

imagine

Mai pun două capturi care îi vor linişti pe power-user-ii speriaţi de prima captură: nu lipsesc informaţiile detaliate, posibilitatea de a închide/reporni servicii. Dacă ceva consumă excesiv, ni se va atrage atenţia printr-o colorare corespunzătoare. Ah, cât priveşte captura de mai sus, observaţi că informaţiile sunt mai multe, dar totuşi sunt arătate “aerisit”. Şi ca în Windows 7, avem posibilitatea de a lansa monitorul de resurse… unde eu însă nu am sesizat îmbunătăţiri în versiunea pentru Windows 8.

imagine

Înainte să închei aş vrea să remarc un articol. E din octombrie 2011, e drept, dar are capturi cu Task Manager-ul din Windows 3.1, Windows XP şi alte versiuni. Şi mai oferă nişte informaţii interesante: The Windows 8 Task Manager.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *