The Promised Land: construim o nouă colonie


Dacă pe unii The Promised Land i-ar duce cu gândul cel mai repede la Ţara Promisă de Dumnezeu evreilor, jocul cu acest nume nu are nimic de a face cu aceasta – este vorba de înfiinţarea unei noi colonii, undeva, pe o insulă, unde mai mulţi aventurieri veniţi cu o navă pun osul la a construi o nouă casă, în speranţa unei vieţi mai bune… Ideea jocului deschide multe oportunităţi, şi într-adevăr, ajutând noua colonie, trebuie să ne implicăm în diferite activităţi, începând de la culesul fructelor şi tăierea lemnelor şi trecând apoi la cultivarea de plante, la minerit, diferite meşteşuguri, ajungând şi la comerţ şi la construcţii mai complexe – de exemplu un laborator care să ne permită cercetarea şi dobândirea de cunoştinţe aprofundate în diferite domenii, pentru ca astfel oamenii noştri să lucreze mai eficient. Dinamica jocului de strategie se îmbină frumos cu grafica reuşită, ceva mai realistă şi mai simpatică decât la alte jocuri de acest gen, şi muzica de fundal plăcută pentru un mod atractiv de petrecere a timpului.

imagine imagine

Petecul de pământ de la care pornim se va extinde treptat, ca şi abilităţile coloniştilor, care la început sunt toţi ucenici, dar apoi se specializează pe o anumită meserie. Trăgându-i cu mouse-ul îi ducem la tufişul cu fructe de pădure, la mină sau la bucătărie şi le dăm de lucru. S-ar putea ca unora să nu le placă munca la care i-am pus, şi astfel le va scădea nivelul de fericire – acesta poate fi urmărit din partea din stânga-jos a ecranului, dând click pe un anumit personaj. Fericirea le creşte însă atunci când socializează unul cu altul – putem să îi tragem noi unii lângă alţii pe cei foarte trişti, dar şi ei singuri merg lângă cei care sunt mai aproape pentru "a sta la poveşti". De asemenea, trebuie să fim atenţi la cei cărora le este foame şi lucrează astfel mai încet, să îi ducem la masă să mănânce – după ce s-au săturat ştiu să se întoarcă singuri la munca pe care le-am încredinţat-o… Ca să nu "alergăm" tot timpul după ei pe toată insula să îi verificăm, îi putem urmări pe toţi din fereastra din stânga-jos – cu click pe săgeţile stânga-dreapta ale acesteia. Astfel vedem dacă au prea puţine liniuţe la fericire, la mâncare, la sănătate. Apoi, deplasându-ne pe ecran acolo unde sunt – aceasta se poate face şi cu un simplu click pe harta mică din colţul dreapta-jos – putem să îi ducem unde trebuie. În fereastra în care îi putem urmări vedem şi dacă vreunul "şomează".

imagine imagine imagine

De la un moment dat vom ajunge şi să facem comerţ, trimiţând corabia în capitală pentru a vinde din produsele excedentare de pe insulă sau pentru a cumpăra anumite utilaje importante pentru colonie. Fiecare pas înainte – acum trebuie construită o nouă casă pentru colonişti, acum e nevoie de mână de lucru la mină, inclusiv acum e bine să vindem din porumb pentru că e o perioadă în care se poate obţine un preţ mai bun pe el – ne sunt indicate de anumite personaje care apar din când în când, un fel de conducători ai coloniei. Comerţul ne ajută şi să creştem încrederea orăşenilor în colonia noastră, putând astfel aduce mai mulţi colonişti pe insulă – pentru care va trebui însă să şi strângem bani ca să îi plătim să vină. Diferitele progrese înregistrate depind unele de altele – nu putem culege stufărişul dacă nu am construit spitalul, nu putem construi fortul până nu avem un anumit nivel de experienţă în construcţii şi tunuri mai mari. Nu putem grăbi din păcate unele procese repetitive, dar îi putem ajuta pe colonişti să ajungă mai repede dintr-un loc în altul ducându-i noi cu mouse-ul. Este mult de lucru, aşa că… succes!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *