AutoCorect: de la clasic la contemporan


Zilele acestea am terminat de parcurs o carte pe care am transformat-o de la scrierea veche (cu î şi nu cu â, cu sînt, nu cu sunt) la scrierea “nouă” (nu mai e chiar aşa de nouă). Am făcut în Word diverse replace-uri complicate, fiind atent ca de exemplu reîncărcare să nu îmi rămână reâncărcare şi altele… Ce mai, a fost o distracţie… deloc distractivă. Şi pentru că săpam pe net să văd puţin ce cuvinte mai pot avea î în mijloc (deci nu prima sau ultima) am găsit că cineva indica spre AutoCorect.

imagine

Ei bine, ştiu acest program de mulţi ani. Ultima oară cred că l-am lăudat în 2009, aici, când ajunsese la versiunea 3.0. De fapt nu lipseşte niciodată de pe calculatorul meu, pentru că îl folosesc frecvent când mi se trimit texte fără diacritice: apăs butonul Diacritice şi evident apoi citesc textul de la primul la ultimul cuvânt, dar efortul mare a fost deja făcut de aplicaţie. Ceea ce nu ştiam – şi acum degeaba îmi dau palme, nu? – este că are în meniul Editare o opţiune intitulată Conversie text clasic în contemporan. Yep… face ceea ce tocmai am făcut şi eu, doar că mai bine. Sunt sigur că nu ireproşabil… sunt sigur că tot e mai sigur să reciteşti textul… dar în acelaşi timp sunt sigur că rata de erori e mai mică decât în stilul tâmpitocesc adoptat de mine.

Asta e… Pentru alţii poate această semnalare măruntă va fi de folos. Şi mie pe viitor, desigur. Notă către mine: AutoCorect e genial nu doar pentru pus diacritice, ci şi pentru adus la zi texte dinaintea “reformei” sînt/sunt.

PS: Aceasta nu e o recenzie a programului, pentru că de prezentat l-am prezentat în alte ture, acum mulţi ani. Dacă nu ştiţi deloc programul, studiaţi-i pagina. Pentru cei ce lucrează cu texte (editori şi alţii) e un program extraordinar. Comoară curată.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (8 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Sorin spune:

    Adevărat „curată comoară”, vorbă lui Caragiale. Mă înscriu şi eu în categoria celor care ştiau(!) de AutoCorect dar care nu prea l-am folosit, de cele mai multe ori din lene (comoditate), preferând chiar să fac manual câteva înlocuiri în text, totuşi nu atât de multe (2-3-4-5 pagini aerisite) cât să trec la folosirea AutoCorect din reflex. E adevărat că de multe ori, pentru a scrie un comentariu corect, scriam textul în Word folosind diacritice (mi-am creat shortcut-uri pentru fiecare, pentru că nu suport layout-ul de tastatură RO) şi apoi copiez textul. Cam aiurea, după cum spuneam… lenea e cucoană mare.
    Sunt foarte de acord ca scrisul să fie corect româneşte pentru paginile web ale instituţiilor satului, pentru cei care au un (minim) respect pentru limba română şi de asemenea, pentru cei care au pretenţia că scriu corect şi cu toate astea fără diacritice. Varianta cea mai convenabilă este AutoCorrect portabil (fără instalare) descărcând varianta arhivată RAR.
    Pentru texte relativ scurte, recomand soluţia online de la http://www.diacritice.com.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *