Am văzut în ultimele articole o serie de scheme logice, pentru care am recurs la LucidChart. Îmi place mult cum se “pictează” acolo schemele logice, şi poţi să le iei cu tine ca PDF-uri de exemplu (sau ca imagini). Dacă totuşi doriţi să scrieţi scheme logice offline, trebuie să găsim un program bun. Şi există… există multe programe… cred că unii vor prefera un program, alţii altul. Eu unul l-am găsit pe yEd ca răspunzând cel mai bine nevoilor pe care le-am avut. E mai generic decât pentru scheme logice – aşa că vom merge la Flowchart pentru ce ne trebuie în acest caz particular.
Dacă la LucidChart eram limitaţi la maxim 60 de elemente în schema logică, cu yEd putem face scheme cât de complexe vrem/putem. Are instrumente ce ne permit să ajungem uşor într-o anumită parte a schemei logice, şi are şi un mod full screen pentru proiectarea – de exemplu – a schemelor logice. Pentru a trage o linie între blocuri trebuie să nu fie selectate şi atunci putem trage de pe un bloc pe altul imediat conectorul. Dacă avem un bloc selectat, putem să modificăm diverşi parametrii precum culoarea de fundal, tipul de caracter folosit la scriere (apropo: apăsaţi F2 când aţi selectat un bloc, pentru a scrie în el) şi multe altele.
Nu uitaţi că poate fi folosit şi pentru a descrie ierarhii în firme sau reţele de calculatoare şi altele. Eu m-am limitat pe moment strict la scheme logice şi l-am găsit a fi excelent!
LibreOffice Draw e chiar bun la capitolul asta, iar functia care face minuni ptr mine e Glue Points (iti permite sa ancorezi oricate sageti la mai multe puncte ale unei forme, nu doar cele 4 clasice de pe mijlocul laturilor). Astfel, oricate sageti ai lipit de o forma, ele se redimensioneaza cand repozitionezi formele in pagina.