Yandex.Disk: un Dropbox de 10GB


Personal am auzit mai întâi de Yandex de rău: îmi indexa siturile cu aşa o frecvenţă exagerată că provoca un consum mare şi de lăţime de bandă şi de procesor. Aşa că l-am banat. Vorbim deci de un motor de căutare şi provider de email, un fel de Google rusesc. Şi uite că dacă Google are Google Disk, şi ruşii oferă Yandex.Disk. E în beta şi se intră cică cu invitaţie, dar mie invitaţia mi-a venit la nici o oră după ce am cerut-o. La prima instalare mi-a pus programul în rusă şi nu am înţeles nimic. L-am dezinstalat şi apoi am dat de versiunea în engleză (la instalator îi spune YandexDiskSetupEn.exe).

imagine

După cum vedeţi, după instalare m-am trezit în systray cu o iconiţă ce… mie îmi sugerează un OZN, dar e mai puţin relevant. Are aceeaşi iconiţă verde când totul e sincronizat, aceeaşi iconiţă albastră când se face sincronizarea. Evident (de ce evident? chiar nu se poate ieşi din acest tipar?) sincronizarea se face exclusiv pentru un folder, numit Yandex, care apare şi ca unitate în MS Explorer (observaţi mai sus în dreapta). Mi se pare că se aseamănă foarte mult cu Dropbox şi m-am bucurat să văd că are şi aplicaţii pentru smartphone-urile cu iOS şi Android.

imagine

Cât priveşte spaţiul, lucrurile stau destul de bine: se porneşte de la 3GB, dar dacă îţi instalezi programul de sincronizare mai ai 3GB. Când ai sincronizat primul fişier mai primeşti 2GB. În fine, dacă dai vestea mai departe (eu am folosit contul de Twitter) primeşti şi ultimii 2GB… în total deci 10GB! Acum rămâne problema de încredere. În Rusia Yandex o duce foarte bine şi nu e genul de serviciu care apare şi dispare peste noapte. Şi uite aşa, cu un Dropbox+Google Disc+Yandex.Disk poţi să ai lejer câţiva zeci de GB în mod gratuit…

imagine

PS: Era să uit. Ar fi util să vedeţi şi o captură cu interfaţa web oferit de Yandex. Mi s-a părut intuitivă (e legată de clientul web de email, dar evident nu trebuie să îl foloseşti) şi rapidă. Interesant e că din interfaţă poţi reda fişierele audio, ceea ce nici Dropbox şi nici Google Disc nu permit nativ. Una peste alta, bravo Yandex!

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. moroshan spune:

    Se spune că este recomandat să n-ai încredere în greci, cînd fac daruri… Eu parcă i-aş băga şi pe ruşi în categoria astaaaaaaa. 🙂


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *