Notepad-ul nu a prea evoluat de-a lungul timpului şi într-un fel pentru mulţi e justificat: vrei să deschidă foarte rapid fişiere TXT, cele mai banale fişiere pentru texte, pentru citire sau o editare rapidă. Şi totuşi, pentru unii ar prinde bine facilităţi evoluate (să dau un exemplu: căutare avansată cu expresii regulare). Eu unul folosesc foarte-foarte des Notepad++, despre care am tot scris (şi voi mai scrie). Este un super-instrument. Dar nu am renunţat la Notepad, pe care l-am asociat cu Win+N pentru lansare rapidă.
Şi totuşi, am făcut trecerea la un alt program: TED Notepad. Considerentul major: multe facilităţi suplimentare fără a afecta viteza de lansare sau de lucru. În plus trebuie să admiteţi din captură: arată destul de similar. Adică nu adaugă bare de instrumente (doar status-bar-ul e cu mai multe informaţii). Puterea lui e ascunsă în spatele meniurilor, respectiv a combinaţiilor de taste. Citez din lista de facilităţi “normale”, adică de aşteptat (şi totuşi peste Notepad-ul nativ):
- Line numbers, Visible newlines
- Multi-level Undo and Redo
- Favourites and Recent files
- Portable INI file settings
- Auto-recognition of UTF-8 files
- Tab and newline searching
- Extensive-info Statusbar
- User-defined font/background colors
- Outside file modifications
- Auto-save, recovery and backups of files
- Template file for new documents
- Stay on Top, Fullscreen
Avem apoi inovaţii la auto-completare, folosirea clipboard-ului şi căutarea performantă deja pomenită. Ca să treceţi de pe Notepad pe TED Notepad (adică implicit Windows-ul să îl folosească pe acesta) trebuie să treceţi prin câţiva paşi explicaţi aici. Nu e uşor (trebuie în două etape setate nişte drepturi), dar dacă nu vă iese puteţi folosite TED Notepad ca o altă aplicaţie şi gata. Eu unul am înlocuit Notepad-ul tradiţional pentru că TED Notepad m-a convins.
PS: Evident, nu e atât de tare ca Notepad++ (de exemplu nu face colorarea sintaxei). Dar eu fac diferenţă între un editor rapid pentru texte şi un editor mai avansat pentru pagini web sau altele de editat. Apoi în a treia etapă am IDE-urile serioase când programez.
0 comentarii