Amazon Glacier: cont plus client


Sper că vă amintiţi de articolul de săptămâna trecută intitulat Amazon Glacier: pentru backup online. Pentru cine a uitat amintesc: e un serviciu foarte-foarte ieftin pentru depozitare de fişiere pe termen lung. Alegeţi Amazon S3, care e mai scump, pentru depozitare şi folosire frecventă (imediat), şi Amazon Glacier, care e mult mai ieftin, pentru depozitare de genul “am pus şi mai am nevoie foarte rar să iau ce am pus”. Scriam în respectivul articol că încă nu există un client pentru Amazon Glacier, dar va apărea. Şi a apărut!

imagine

Dar să o luăm cu începutul. Cum am folosit Amazon S3 m-am aşteptat să pot folosi imediat Amazon Glacier. Nope. Am trecut printr-un proces în câţiva paşi, printre care la un apel telefonic făcut automat de Amazon pe un număr dat de mine a trebuit să introduc un PIN. Interesantă – şi sigură – verificare. Oricum, reţineţi că cu Amazon Glacier vă legaţi cu cartea de credit, cu datele personale, deci nu e locul de făcut/ţinut chestii ilegale. Bun. În câteva minute am rezolvat partea de “înscriere” şi apoi mi-a venit şi un email confirmând cele necesare. După care fuga la consolă: aws.amazon.com/console/ – acolo am dat click pe butonul pe care scrie mare Sign in to the AWS Console. Desigur, în consolă am găsit Glacier evidenţiat cu New (vedeţi unde e mouse-ul în captură).

imagine

Am creat apoi primul cufăr (sau cum doriţi să traduceţi vault) zicându-i fotografii. M-am uitat din curiozitate pe HDD mobil şi văd că am 102 GB de fotografii… deci, după cum spuneam în articolul trecut, m-ar costa vreo 13usd pe an pentru a le depozita şi online (căci dacă moare harddiskul?). Dacă am să merg înainte cu această soluţie mă mai gândesc. De ce? Pentru că am impresia că într-un cufăr poţi avea doar fişierele la grămadă, nu pe foldere. Dar poate mă înşel. Nu pot afla decât mâine, căci la Amazon Glacier prima listare a conţinutului nu se poate face decât după 24 de ore.

imagine

Bun. Cum facem încărcatul? Ajungem şi la clientul lansat zilele acestea: FastGlacier. E funcţional, e gratuit, e satisfăcător, dar nu e perfect! Poate lucrul ce m-a deranjat cel mai mult e că (acum cel puţin) ascunde faptul că versiunea profesională diferă de versiunea gratuită. Impresia e că ar fi o singură versiune, ce trebuie plătită doar dacă e folosită în scop comercial. În fapt aplicaţia gratuită are o limitare de publicare simultană (doar 2 fişiere), ce nu există în aplicaţia plătită. Să trecem totuşi mai departe. La lansare aplicaţia cere adăugarea unui cont. Aveţi nevoie de nişte parole secrete pe care le veţi găsi la https://portal.aws.amazon.com/gp/aws/securityCredentials#access_credentials (evident, presupunem că sunteţi logat).

imagine

Am ajuns apoi la interfaţa ce se vede mai jos, care are un buton pentru Upload, cu variantele: fişiere sau folder. Ei bine, am mers pe folder dar impresia mea este că încarcă fişierele din folder pierzându-le structura. Acesta cred că e un minus ce ţine de Amazon Glacier nu de program, dar am să caut să mă conving. Şi uite aşa mi-am încărcat primele fişiere în Amazon Glacier. Dacă voi continua să folosesc serviciul sau doar m-am jucat ca să am ce să vă scriu… voi decide în timp.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *