Trucuri utile cu .htaccess (III)


Despre .htaccess s-a scris în diverse contexte prin articolele de pe CNet.ro. Şi sigur între partea întâi, partea a doua şi cea de acum sunt intersecţii. Dar mai bine în plus decât deloc ;). Aşa că am să încep spunându-vă că zilele acestea am migrat un sit de pe un subdomeniu pe un domeniu propriu. Să zicem că ceva.domeniu1.ro a devenit www.domeniu2.ro. Treaba este foarte-foarte uşoară cu .htaccess. Am folosit următoarele două linii, puse chiar la început în fişier (de fapt pot fi singurele în fişier).

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^ceva.domeniu1.ro$
RewriteRule ^(.*)$ http://www.domeniu2.ro/$1 [R=301,L]

Dacă trecerea este de la domeniu1 la domeniu2 şi dorim să meargă că e cu www înainte, că nu, vom folosi:

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?domeniu1.ro$
RewriteRule ^(.*)$ http://www.domeniu2.ro/$1 [R=301,L]

O altă soluţie ar fi linia următoare. Aceasta – în teorie cel puţin – redirecţionează traficul din orice pagină din vechiul sit la rădăcina noii pagini. În fapt, poate îmi scapă mie ceva, ambele soluţii la mine au conservat întreaga adresă la redirecţionare, adică ceva.domeniu1.ro/o/pagina/oarecare/ a devenit www.domeniu2.ro/o/pagina/oarecare/.

Redirect 301 / http://www.domeniu2.ro/

Ei bine, trecând de acest exemplu concret, util mie, iată că nu cu multă vreme în urmă pe InstantShift a apărut articolul How to Get The Most Out of Your .htaccess File. Sunt tot felul de şmecherii (mai puţin cea de deasupra). Sper să găsiţi unele de folos – dacă nu, săpaţi prin celelalte două “episoade”.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. Alin spune:

  In cazul in care as vrea sa trec de ex de la test.bone-timisoara.ro la bone-timisoara.ro, ramane valabila metoda de mai sus?

 2. radu.capan spune:

  Probabil că da. Oricum, testul nu „costă” decât 1 minut. Se adaptează liniile, se testează, se şterge apoi (pt când va fi cazul redirectării). Trebuie doar evitată o redirecţionare în buclă.

 3. Cristi spune:

  Redirect 301 am folosit deja, practic domeniul domeniul respectiv dispare.. e mutat definitiv la noul domeniu. Nici teste nu mai poti face pe vechiul domeniu atata timp cat fisierul .htaccess e pus… te duce direct la noua adresa.
  Chiar acum lucrez la un site pe domerniu propriu si urmeaza sa renunt la un subdomeniu. Ma gandesc ca va merge codul al 2-lea… sa-l pun in folder-ul unde a fost site-ul pe subdomeniu.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *