Fonturi cu diacritice (I)


Dacă de ceva vreme m-am apucat să semnalez colecţii de fonturi m-am gândit: de ce nu aş semnala şi fonturi care au diacritice?! Recent am vorbit despre găsirea fonturilor cu diacritice între fonturile web Google, dar acum am plecat de la altă sursă: celebrul DaFont.com. Spun celebru poate subiectiv: eu unul când am de căutat fonturi de acolo pornesc (şi tot mai des, recent, de la fonturile web Google). Îmi propun din când în când să identific fonturi cu diacritice şi să le evidenţiez cu capturi şi linkuri: cei interesaţi văd mai departe dacă vor să le descarce sau nu.

imagine

Şi am să pornesc de la Galette şi Nikodecs, pe care îl vedeţi ilustrat mai sus. Amândouă sunt complet gratuite şi merg dincolo de diacriticele noastre, ceea ce înseamnă – sper că nu greşesc – că de exemplu şi maghiarii vor găsi semnele lor acolo (încă o dată, sper că nu greşesc, dar văd litere cu tot felul de accente). Dacă vreţi ceva mai special aş recomanda Café & Brewery, gratuit pentru uz personal (5usd pentru uz comercial) şi… Almendra – uf, aici am greşit. Credeam că e de pe DaFont dar acum îmi dau seama că e de pe Google Fonts. Eu oricum mi l-am instalat pentru că l-am folosit într-un proiect. Observaţi că la modul bold, italic sau combinate pierde Ş şi Ţ, din păcate.

imagine

Iată alte recomandări de fonturi care am văzut că au diacritice dar nu le-am testat în Windows: Springsteel Serif, Circula, Just kidding, Znikomit No25, Yanty Script, D Puntillas, Bloccus şi Janda Someone Like You. Licenţele diferă, desigur: la unele scrie foarte clar că pot fi folosite doar în scop personal. Dacă vă întrebaţi de ce am scris “O lămâie în şanţ!” e pentru că nu mi-a venit altceva mai rapid în minte să aibă ş, ţ, ă, â şi î :).

imagine

În fine, e o clasă de fonturi care încep cu KG şi au diacritice: KG Falling Slowly, KG Grace For Today, KG Always A Good Time, KG Chasing Pavements, KG The Fighter şi KG Makes You Stronger. Sigur sunt mai multe, dar de acestea am dat pe moment. O să mai caut (în speranţa că sunt utile unora). Nu sunt genul de fonturi cu care să înlocuieşti Arial, Times New Roman sau Calibri, Cambria ş.a. Sunt însă utile pentru titluri… şi pentru atâtea alte lucrări cu calculatorul.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (16 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

  1. Imi place limba romana, dar sincer, ca sa scriu cu diacritice cred ca mi-ar fi „peste mana”. Am scris destule proiecte pentru la facultate cu diacritice, dar sincer turbasem .. nu dimeream tastele, uitam uneori sa scriu caracterul..

  2. Gabi Miron spune:

    Eu m-am învăţat să scriu cu diacritice, de la un timp îţi intră în mână, mai ales dacă foloseşti Alt+Shift. 😛

  3. Turtureanu spune:

    Nu înțeleg care este problema tastării, eu am tastele franțuzești și nu întâmpin nicio dificultate, deci cu tastatura engleză ar trebuie să fie și mai ușor!

  4. Turtureanu spune:

    În orice caz , țin să mulțumesc pt această pagină de mare folos!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *