Tutoriale pentru QuarkXPress


Deoarece nu am mai scris de foarte mult timp pe CNet.ro (ultimul meu articol fiind publicat în 2009, despre QuarkXPress 6 – Rubrica "Measurements" când se lucrează cu obiecte) şi versiunea programului QuarkXPress a ajuns între timp de la 6 la 9, prezint, în continuare, câteva adrese unde se pot găsi lecţii scrise sau video despre utilizarea acestei aplicaţii. Pe site-ul oficial al companiei Quark găsim un tutorial în limbile engleză, franceză şi germană, toate împărţite pe module, valabile pentru toate versiunile de QuarkXPress, arhivate .zip şi conţinând fişiere (word, excel, quark, imagini etc.) cu care se poate face practică.

imagine

Pentru variantele QuarkXPress 4, 5, 6 şi 7 există aici un tutorial în limba engleză pentru versiunile QuarkXPress 4, 5, 6 aici documentaţia PDF pentru versiunile 4, 5, 6 şi Tips&tricks pentru versiunea 7 în limbile engleză, franceză, germană, italiană şi spaniolă. La versiunea QuarkXPress aici documentaţia în limbile cehă, daneză, germană, engleză, spaniolă, franceză, italiană, olandeză, norvegiană, poloneză, braziliană, portugheză, rusă, finlandeză, suedeză, flamandă, japoneză, coreeană şi chineză şi mai puteţi încerca video-lecţii pe canalul YouTube al firmei Quark. Pentru varianta 9: aici documentaţia programului în limbile cehă, daneză, germană, engleză, spaniolă, franceză, italiană, olandeză, norvegiană, poloneză, braziliană, portugheză, rusă, finlandeză, suedeză, japoneză, coreeană şi chineză, plus video-lecţiile de pe canalul Quark de pe YouTube.

Din păcate, pe internet, nu găsim tutoriale profesionale în limba română, nici măcar la adresa QuarkXPress.ro – site dezvoltat de distribuitorul autorizat Quark în România şi Bulgaria. Dacă doriţi să vă perfecţionaţi şi să lucraţi profesional cu QuarkXPress, vă recomand să urmaţi cursurile de tehnoredactare sau DTP organizate de diferite instituţii care au la bază programe de conversie profesională, cu menţiunea ca aceste cursuri să fie acreditate de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, iar diploma de absolvire să fie valabilă în Uniunea Europeană.  Pentru cei care vor să înveţe singuri, vă recomand documentarea şi practica pe calculator, având la bază următoarele cărţi, pe care le găsiţi de vânzare sau în biblioteci, în funcţie de versiunea instalată pe computer:

 • Galen Gruman, Barbara Assadi, QuarkXPress 3.3 pentru toţi, Editura Teora, Bucureşti, 1995;
 • Kelly Kordes Anton, Utilizare QuarkXPress 4. Soluţii simple, tehnici esenţiale , Editura Teora, Bucureşti, 2000;
 • Elaine Weinmann, Peter Lourekas, QuarkXPress 5, Editura Teora, Bucureşti, 2003;
 • David Blatner, QuarkXPress 4 şi 5 shortcuts pentru PC şi MAC , Editura Corint, Bucureşti, 2003;
 • Elaine Weinmann, Peter Lourekas, QuarkXPress 6 pentru Windows şi Macintosh. Ghid de învăţare rapidă prin imagini, Editura Corint, Bucureşti, 2004.

Precizez că toate linkurile menţionate sunt active la data scrierii acestui articol. Îi rog, pe cei care ştiu unde mai există tutoriale, lecţii video sau cărţi despre programul QuarkXPress, să completeze la rubrica de comentarii.

imagine imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 3,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

 1. Max Peter spune:

  Am început eu un serial pe blog despre DTP şi vor fi şi lecţii pentru QuarkXPress, inclusiv cu tips&tricks care nu se găsesc pe nicăieri.
  Ca resursă se poate folosi şi forumul oficial al XPress (este în engleză), aici:
  http://forums.quark.com/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *