Aplicaţii web sau aplicaţii native?


Într-un fel de completare la un articol de ieri, aş vrea să scriu câteva rânduri despre un subiect foarte fierbinte şi tratat intens de persoane mult mai apte decât mine. Cei care ştiţi deja multe pe această temă nu veţi găsi aici lucruri noi. Dar pe de altă parte unii webdeveloperi ar putea fi interesaţi să afle anumite lucruri, presupunând că nu le cunosc. Punctul de plecare: vrei să oferi unui anumit public o anumită aplicaţie, poate anumite servicii pe care le oferi deja la firma ta, pe situl tău; ce vei face? o webaplicaţie adaptată pentru mobile sau o aplicaţie nativă pentru mobile?

imagine

Webaplicaţia este de regulă un amestec de HTML5, CSS3 şi JavaScript. Adică ceea ce mulţi webmasteri ştiu deja, deci nu ar mai trebui să înveţe (foarte mult) în plus. Aplicaţia nativă cere, de exemplu pentru Android, să ştii Java. Cred că mai mulţi cunosc HTML+CSS+JS decât Java, deci aici câştigă clar webaplicaţiile. Ele într-un fel dau mai puţine bătăi de cap: pe lângă că sunt destul de simplu de scris, presupunând că interfaţa este responsive, adică se adaptează dinamic diverselor rezoluţii, respectiva webaplicaţie va merge sub orice telefon are navigator web. Desigur că navigatoare diferite redau diferit aceleaşi pagini web – este cunoscutul coşmar al webmasterilor. Dar din fericire astăzi există multe framework-uri care reduc semnificativ problema. Un alt avantaj al webaplicaţiilor? Le actualizezi când vrei şi imediat (adică la prima încărcare de către client) webaplicaţia va rula ultima versiune şi la alţii. Situaţia stă diferit cu aplicaţiile native. Ai nevoie de programatori (pentru Android, pentru iPhone ş.a.), care să scrie aceeaşi aplicaţie dar de mai multe ori (pentru că codul pentru Android nu e reutilizabil pentru iPhone de exemplu), dar şi pentru diverse rezoluţii (designul adaptiv din web e mai greu de aplicat la aplicaţii native). Publicarea se face pe pieţe specializate (Google Play, iTunes) cu aprobarea altora, deci între actualizare şi aplicarea ei la clienţi poate fi un interval de timp neplăcut.

Există desigur şi alte puncte de vedere. O aplicaţie nativă rulează acum mult mai rapid pe un smartphone decât o webaplicaţie (lucrurile s-ar putea schimba în timp… aproape sigur). Aplicaţia nativă, în funcţie de tema ei, poate rula şi offline, pe când o webaplicaţie cel mai adesea cere net (există din nou şi unele facilităţi de rulare offline pentru webaplicaţii, mai limitate pe moment). Dar poate cel mai zdrobitor argument pro-aplicaţii native este accesul la facilităţi precum camera foto, accelerometru, cardul de memorie ş.a. Desigur, se poate vedea un viitor în care webaplicaţiile să câştige unele dintre aceste accese, să prindă viteză… Dar pe moment aplicaţiile native merg mai rapid, pot fi mai uşor monetizate… iar dezavantaje am enumerat mai sus, căci nu lipsesc.

Şi atunci? Problema e fără îndoială complicată. Dacă eşti Facebook, îţi permiţi şi una şi alta. Dacă nu poţi ambele, trebuie să alegi: vei alege o aplicaţie nativă atunci când ea foloseşte funcţii din telefon/tabletă sau viteza e importantă şi să meargă şi fără internet; vei alege o webaplicaţie când ai bani mai puţini, practic vrei doar să ambalezi anumite informaţii text+imagini, vrei să fi în control doar tu, şi să meargă oriunde merge navigatorul web.

Desigur, am simplificat lucrurile şi am vorbit doar despre anumite părţi ale problemei. Aşa, la final, am dat o căutare pe Google şi pun câteva linkuri ce par a fi mai importante. Vă invit să le citiţi pentru alte opinii, sigur mai profesioniste. Dacă am fost atent, toate articolele sunt de câteva luni, nu de câţiva ani. Mă voi apuca şi eu să le citesc :).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 4,50 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *