Windows 8: pe româneşte


Privind în urmă văd Windows XP: pe româneşte, Windows Vista: pe româneşte şi Windows 7: pe româneşte. Am fost curios să văd şi în Windows 8 cum merge treaba. Personal nu prea mă văd folosind Windows 8 în română pentru simplul fapt că dacă am o problemă, soluţia o voi găsi cel mai adesea în engleză, nu pre limba noastră. Dar să vedem ce şi cum se face în Windows 8: căutaţi language şi alegeţi chiar opţiunea Language sau Add language. Veţi vedea ceva ca mai jos. Eu pusesem deja româna pentru tastatură. Dacă nu apare, adăugaţi-o Dvs.

imagine

Veţi observa un text clickabil pe care scrie Download and install language pack. De reţinut că poţi să rămâi cu tastatură românească, pentru a putea scrie diacriticele, fără a-ţi muta Windows-ul, interfaţa lui, pe română. Dar dacă vrei să vezi mare parte din sistemul de operare în română, click pe textul tocmai indicat, vizibil şi în captura de mai jos.

imagine

Lăsăm Windows-ul să îşi facă treaba, descărcând şi instalând ce ştie el că are nevoie. S-ar putea să ia câteva minute, în funcţie de conexiunea Dvs la internet. La final vi se va cere un logout pentru ca Windows-ul să îşi scuture haina engleză şi să ia haina românească. Aceeaşi fereastră din prima captură din articol arată acum aşa:

imagine

Sau MS Explorer arată aşa:

imagine

Desigur, traducerea nu e 100%. Cu cât intraţi mai adânc în Windows veţi găsi “resturi” în engleză, dar pentru un utilizator care nu e foarte prieten cu engleza aceşti paşi îi vor aduce niscaiva fericire, mai ales că totul este gratuit. Licenţă pe Windows 8 să ai, că în română se transformă pe 0 lei. Şi… nu uitaţi că promoţia pentru Windows 8 expiră acuşica… după care, din februarie, devine scuuump.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. radu.capan spune:

    Văd că Microsoft explică instalarea şi dezinstalarea la modul generic, pe româneşte, aici:
    http://support.microsoft.com/kb/2607607/ro
    (dacă articolul de mai sus nu v-a ajutat)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *