Tastaturi externe pentru Android şi… diacriticele (I)


Pentru a te juca, a coresponda via email sau a naviga pe net, tabletele în sine pot fi suficiente. Dacă vrei însă să o foloseşti mai aproape de un calculator, atunci vei apela la o tastatură externă. Eu unul, la Galaxy Tab 2-ul meu am două variante: 1) via USB (am cumpărat acest kit de conectivitate), folosind tastatura+mouse wireless pe care le-am cumpărat acum un an; 2) sau tastatura specializată pentru tabletă: eu o am pe aceasta, care a dispărut din ofertă, dar o alternativă ceva mai scumpă este aceasta.

imagine

Să luăm cu prima variantă: tastatura tradiţională. Am folosit una care împreună cu mouse-ul foloseşte un singur “transmiţător” USB. Acela, folosit kitul de conectivitate, îl înfig în tabletă şi gata – am şi mouse şi tastatură! Apare imediat un mouse cu margini albastre, care se comportă aşa cum ne-am aştepta. Iar tastatura funcţionează şi ea minunat. Fiind vorba de o tastatură cât se poate de normală, înghesuiala e zero. Ba am şi partea cu tastatura numerică disponibilă în dreapta. Merge brici, fără pauze între apăsare şi apariţia caracterului pe ecran. Desigur, cine cară tableta după el, plus o tastatură mare şi mouse-ul aferent? Ei bine, eu am decis să păstrez la birou tastatura şi mouse-ul, aşa că atunci când doar trec de urgenţă pe acolo, fără laptop la mine, scot tableta şi sunt rezolvat (via Dropbox am acces la documentele mele, şi dacă am ceva mai mult de lucru pe un fişier text mă descurc cu Polar Office de exemplu).

A doua variantă este desigur gândită pentru portabilitate. Tipul de tastatură pe care îl am eu (a fost la doar 180 de lei, dar nu pare a mai fi pe stoc… poate prin alte părţi) are avantajul că tableta se poate “culca” peste tastatură, formând un corp compact. Observaţi poate nişte linii negre sus şi jos, care sunt de plastic, şi ţin la distanţă ecranul de zgârierea de tastatură. Nu ştiu să vă spun greutatea, dar este foarte uşoară. Nu e atât de “largă” cât o tastatură tradiţională de PC, dar e comparabilă cu cea a unui netbook. În plus nu îţi mai trebuie stand, pentru că se “agaţă” în ea şi are o stabilitate bună. Conectarea e via Bluetooth. Avantajul ei este că are taste specializate pentru Android, care evident că pe tastatura Microsoft din primul scenariu (nu, nu trebuie să fie Microsoft) nu există. În schimb nu există touchpad, deci nici mouse. Tipul celălalt, la 320 de lei, are un suport unde aşezi tableta care o face mai greu de purtat şi imposibil de “culcat” peste tabletă. Dar probabil cu diferenţa de preţ vine şi o calitate sporită.

Îmi place că, oricare variantă aş folosi, cu apăsarea unei taste Android-ul se trezeşte. Încă o apăsare şi trece de ecranul pe care în mod normal ar trebui să fac swipe cu degetul. În plus merg tastele multimedia, aşa că imediat pot asculta muzică, da mai încet sau mai tare… Ce mai: e extraordinar să lucrezi cu o tastatură normală, mai ales când ai scris texte lungi şi să le scrii corect. Cum eu – de fapt mai des soţia – am des de scris texte lungi (articole, traduceri şi altele) aş muri cu tastatura emulată în Android, fie ea şi SwiftKey 3 – aplicaţie pe care o am şi este bună în felul ei.

Există totuşi o problemă: în Windows comut uşor pe tastatura românească şi pot scrie cu diacritice. Dar de pe o tastatură externă sub Android… Se poate? Se poate! Cum? Vorbim în articolul următor!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *