Trei imagini panoramice impresionante: Londra, Burj Khalifa şi Grand Canyon


Răspândirea şi dezvoltarea internetului a adus cu sine şi posibilitatea de a vedea locuri ale lumii pe care înainte nici măcar nu ni le puteam imagina. Iar tehnica foto s-a dezvoltat într-atât încât din câteva simple clickuri ne putem simţi ca şi cum am fi personal în acele locuri deosebite. Imaginile panoramice fac parte din această categorie. Recordul de mărime şi rezoluţie pentru o asemenea imagine a fost stabilit acum cu o panoramă a capitalei Marii Britanii, Londra.

imagine

Dacă ar fi scoasă la imprimantă la rezoluţia originală de 320 de gigapixeli fotografia ar avea o lungime de 98 de metri şi o înălţime de 23 de metri (spre comparaţie: acestea fiind aproximativ dimensiunile palatului Buckingham). Londra la 320 de gigapixeli oferă o privelişte impresionantă asupra întinsei metropole britanice. Imaginea panoramă este compusă din 48.460 de cadre luate de pe turnul BT din Londra a căror procesare a durat peste trei luni. Interesantă este şi posibilitatea de a marca locaţii cunoscute sau vizitate spre a fi partajate prin intermediul reţelelor de socializare mai cunoscute.

Următoarea imagine panoramică este realizată de pe acoperişul celei mai înalte clădiri din lume la momentul actual, Burj Khalifa din Emiratele Unite ale Arabiei. De la o înălţime ameţitoare de 828 metri au fost realizate 70 de fotografii cu o rezoluţie de 80 de megapixeli. Rezultatul pare la 2,5 gigapixeli o nimica toată faţă de cei 320 de gigapixeli de la Londra, dar imaginile vorbesc de la sine.

Fără Google nu se poate: Deja de la începutul lui ianuarie sunt disponibile pe Google Maps peste 9.500 de imagini panoramice care ne conduc paşii prin Grand Canyon. Angajaţii Google au parcurs 120 de kilometri de drum pe jos cu câte 18 de kilograme pe spate. Şi istoveala s-a meritat din plin!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. jürgen.toth spune:

    Chiar dacă pe planeta Marte nu a ajuns încă picior de om avem la dispoziţie o superbă imagine panoramică a unei părţi a planetei: http://www.360cities.net/image/mars-gigapixel-panorama-curiosity-solar-days-136-149#8.50,4.21,110.0

  2. jürgen.toth spune:

    Google pune la dispoziție și un interesant videoclip despre realizarea imaginii panoramice cu Burj Khalifa: http://www.youtube.com/watch?v=cn7AFhVEI5o


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *