Managerul de proiecte în WeBuilder


Unii îşi amintesc poate că WeBuilder se poate cumpăra pe nimica (3euro) din România (via SMS), chiar dacă preţul lui real este de 10 ori mai mare. Eu mi l-am cumpărat acum un an, dar nu l-am folosit, supărat în special pe problema legată de ANSI/Unicode. L-am cumpărat din nou (versiunea 2014) luna trecută – vezi aici – şi am început să îl folosesc. După mai multe săptămâni de folosinţă pot spune ceva clar: nu simt neapărat nevoia să mă întorc la phpMyDesigner, mult mai scump, dar categoric şi mai bun. Şi am să încep cu aspectul negativ legat de WeBuilder.

imagine

Dacă mă supără ceva în WeBuilder este semnalarea mult mai proastă a greşelilor din PHP decât în phpMyDesigner (mă enervează la culme să dau refresh la o pagină pentru a descoperi că e albă doar pentru că am mâncat o literă în cod); şi doi la mână navigarea cu Home şi Ctrl+săgeată dreapta sau stânga – poate obişnuit cu alte editoare, modul în care se sare în WeBuilder nu e chiar pe placul meu. Dar ambele minusuri nu sunt de nedepăşit. Repet: mi-am impus să nu mai lansez phpMyDesigner. Cumva de nevoie 🙂 am lucrat cu WeBuilder şi… a mers… chiar m-am obişnuit! În fapt sunt multe lucruri reuşite în acest editor pentru webdeveloperi, iar acum mă voi opri la unul singur: proiectele.

Odată definit un proiect, avem în dreapta (vezi 1) acces rapid la fişierele necesare. Desigur, se poate naviga şi per foldere, precum şi per conturi FTP, după cum se vede dacă priviţi sub pătratul cu cifra 1. Dar când lucrezi cu un proiect, evident că tabul Project e de preferat, scutindu-te de toate folderele şi fişierele ne-necesare. Toată tevatura legată de proiecte se găseşte în meniul Project. Definirea unui proiect este evident simplă: din tabul General indicăm rădăcina proiectului şi tipul de fişiere de luat în calcul; tabul Excluded Files and Folders ne permite să eliminăm fişierele şi folderele care sunt poate anexe proiectului (eu de exemplu elimin .htaccess, pentru că unul este fişierul local şi altul cel de pe serverul destinaţie); avem apoi Publishing Settings, care e o treabă excelentă – definind un folder FTP asociat proiectului, vom putea face sincronizarea fişierelor locale cu cele remote (priviţi sus, în dreptul la pătratul cu cifra 2 şi veţi vedea Publish Project to FTP, ce publică tot proiectul; Publish All Open Files to FTP, ce publică doar fişierele deschise, căci presupunem că în ele aţi lucrat cel mai recent; şi Save and Upload File to FTP, care face sincronizarea doar pe fişierul activ); apoi Library Paths, util dacă lucraţi cu clase, pentru a fi definite per ansamblul proiectului. Pe mine mă bucură cel mai mult facilitate care te scapă de bătaia de cap cu un client FTP separat, în care să faci publicările fişierelor tocmai modificate.

imagine

În imaginea iniţială am mai pus un pătrat cu cifra 3. E o altă facilitate destul de comună în editoarele de calitate şi care pe mine mă ajută mult: vezi funcţiile definite (fie în PHP, fie în JavaScript…) şi poţi ajunge rapid la ele. Eu de regulă lucrez fără panourile laterale, iar când am nevoie de ele apăs F4 şi atunci din stânga pot sări rapid la funcţia dorită. Da, ştiu, această facilitate nu are directă legătură cu proiectele, dar era prezentă în captură. Poate voi reveni şi cu alte plusuri legate de WeBuilder. La 3 euro eu spun că merită, mai ales pentru cei care fie folosesc ceva gratuit şi mai primitiv, fie ceva ilegal de zeci de euro şi vor să îşi cureţe conştiinţa :).

PS: Mi-ar fi plăcut la proiecte să se poată închide, şi la redeschidere să ai exact situaţia cum ai închis. Nu, nu face aşa ceva.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. pety spune:

    Aptana 3.4 este excelent. E adevarat, ocupa mai mult RAM, se deschide mai greu, dar fiind creat pe structura Eclipse este usor de folosit, are foarte multe module si este in continua dezvoltare. Si este free. Pe cand un articol despre Aptana 3.4 ?

    Apropos! Daca sunt deselectate optiunile de update la pornirea aplicatiei, Aptana se deschide foarte repede.

  2. pety spune:

    Un plugin interesant Project Management pentru Webuilder 2015:
    http://forums.blumentals.net/viewtopic.php?f=33&t=6557


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *