De ce îmi place serviciul "Site-uri Google"


Când trebuie să pornesc un sit mai serios, evident prima mea opţiune este WordPress. Uneori nu merge cu WordPress, din diverse motive, şi apelez la un alt CMS sau îl scriu de la (aproape) zero. Mai există însă un scenariu: cu o oarecare frecvenţă (de câteva ori pe an) am nevoie de situri pentru un anume eveniment (ex: taberele pe care le organizăm vara) şi atunci apelez la Siturile Google. Poate la fel de bine ar merge cu WordPress.com sau cu Blogger.com. Nu am testat. Sunt mulţumim de atâţia ani de Siturile Google aşa că pe moment rămân la ele.

imagine

Ce îmi place?

Uşurinţa în folosire. În câteva secunde ai deja situl funcţional. Indici un nume, eşti atent la adresa la care va fi pus şi gata: poţi porni să îl populezi cu informaţii. Nu spun că nu este o oarecare curbă de învăţare, dar merge rapid. Ai un meniu pe care trebuie să îl frunzăreşti puţin ca să îţi dai seama de unde schimbi ce vrei să schimbi. Îmi place că sunt şi combinaţii de taste asociate, aşa că după o vreme poţi să zburzi rapid prin partea de administrare.

imagine

Integrarea cu Google. Evident că ai deja cont Google, dacă foloseşti siturile Google. Atunci e de exemplu banal să inserezi un Calendar Google. Dar nu e singura „componentă” Google uşor de inserat. Hărţi, fotografii, documente… Să zicem că ai un eveniment: poţi publica un calendar cu evenimentele… o hartă cu punctele de importanţă… un document de calcul tabelar cu banii strânşi, poate chiar cu un grafic… fotografii şi videoclipuri relevante…

Controlul accesului. Poţi să fii singurul care vede situl sau poţi să îl faci public tuturor. Dacă doreşti să îl vadă doar un grup (şi toţi au conturi Google) atunci îi poţi adăuga cu drept de a vedea paginile. Eu apelez de regulă la o soluţie de mijloc: sit accesibil doar celor ce cunosc linkul. Ce înseamnă aceasta? Că situl e public, dar nu e indexat de motoarele de căutare. Deci e public dar într-un fel privat: pentru ochii celor care ştiu de respectivul sit.

imagine

Reciclarea. Unele evenimente pe care le organizez se repetă de la an la an. Situl din anul anterior poate deveni dintr-un click baza pentru situl anului curent. Îmi place la nebunie această facilitate, uşurându-mi munca şi scăpând de a trece prin acelaşi proces an de an cu partea lui fixă. Aşa că dacă acum am Ieşirea 2013, la anul voi clona pentru Ieşirea 2014. Şterg sau modific pentru 2014 ce e cazul. Timp salvat!

Are blog integrat. Dacă în sine Siturile Google au la bază conceptul de pagini (deci conţinutul fix), există şi posibilitatea de a avea blog încorporat, la care eu de regulă îi spun Noutăţi. Poţi pe prima pagină să îţi pui ultimele noutăţi, iar de la pagina Noutăţi să se vadă toate, mergând înapoi în timp cât e nevoie. Sistemul e intuitiv (cu un buton Postare nouă care face exact ce am aştepta; şi da, poţi edita postările mai vechi).

Relativa flexibilitate în design. Desigur, la siturile ce le fac cu Situri Google nu mă interesează enorm de mult designul. Accentul cade foarte-foarte mult pe conţinut: cei care îl vizitează vor să găsească detalii despre evenimentul cu pricina. Şi totuşi, nu înseamnă că situl trebuie să fie urât. Situri Google vine cu câteva template-uri, dar mai frumos este că la un template poţi să lucrezi cu răbdare modificând destul de multe, astfel încât la final poţi să nu îl mai recunoşti (comparativ cu punctul de plecare) – mult mai frumos!

imagine

Poate ar mai fi şi alte plusuri (ex: widget-urile, puţine câte sunt). Cât despre minusuri, clar nu lipsesc. Controlul privitor la design nu îi va mulţumi pe unii. Apoi inserarea de JavaScript e mai dificilă. Aceasta nu înseamnă că de exemplu cu StatCounter nu am putut să pun un numărător de vizite. Una peste alta, în unele contexte Siturile Google mie mi se potrivesc ca o mănuşă. M-am gândit că vor şi alţii să ştie…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (7 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

  1. cristian spune:

    Google sites este un tool ok pentru teste, dar nu pentru un proiect. Orice proiect, fie el si eveniment, are nevoie de promovare si mai ales SEO. Nu poti promova un site hostat la Google, implicit nu poti dezvolta un proiect pe Google Sites.

  2. radu.capan spune:

    Depinde ce înţelege fiecare prin „proiect”. Dacă de exemplu fac o excursie cu prietenii şi vreau un sit unde să concetrăm informaţiile, nu am nevoie de SEO: ştim toţi de el iar alţii nu ne interesează. Cine gândeşte doar din perspectiva siturilor care au nevoie de publicitate evident poate desconsidera Google Sites, dar pentru multe nevoi simple Google Sites e foarte bun.

  3. Victor spune:

    Exact cum a zis Radu Capan, google sites sunt folosite de obicei intr-un mod mai restrans, pentru a afisa anumite idei sau proiecte pe web care le pot vedea prietenii. Totusi prefer wordpress.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *