Flash (doar) când vreau eu


Nu ştiu care sunt şansele să dispară flash-urile din paginile web. Chiar dacă YouTube şi alţii fac tranziţia spre alte tehnologii, cinstit vorbind, trebuie să fim recunoscători flash-urilor, care ani în şir ne-au permis (şi încă ne permit) să avem în paginile web secvenţe audio, video, dar şi jocuri. Pe de altă parte, flash-urile sporesc consumul de memorie şi fie că aveţi un calculator mai slab, fie că aveţi vreo 30 de taburi deschise, prezenţa componentelor flash poate fi problematică. Şi din păcate de multe ori apar în pagină dar nu avem nevoie de (nu interacţionăm cu) ele.

imagine

O soluţie este să activăm flash-urile doar când avem nevoie. Flash Control ne permite aşa ceva în Chrome. După instalarea extensiei, peste tot unde avem flash-uri vom vedea un dreptunghi gri ca mai sus. Vestea bună este că cu un click putem activa flash-ul, care se va încărca, poate fi redat… Vestea şi mai bună este că cu flash-urile blocate consumul de memorie în Chrome poate scădea semnificativ. Extensia este configurabilă, aşa că multe aspecte pot fi adaptate nevoilor specifice (deşi şi ce oferă implicit e ok). De exemplu puteţi să vă definiţi o listă a siturilor de pe care redarea să fie mereu permisă. Sau dacă daţi să fie toate permise, puteţi invers, avea o listă specifică a siturilor unde să se facă blocarea automat. Sunt diverse opţiuni pentru imaginea înlocuitoare a flash-ului, dar şi opţiuni gen „blochează flash-urile dacă de xx minute nu s-a mai folosit calculatorul”.

imagine

Dacă folosiţi Firefox, nu ştiu cât de similară dar oricum pare pe aproape este extensia Flashblock.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Soryn-EL spune:

    În Firefox scriem about:config în bara de adrese, căutăm plugins.click_to_play şi dăm dublu click pentru a-l seta pe true. Apoi mergem în meniu, la Add-onsPlugins, iar Shockwave Flash îl setăm, din partea dreaptă, ca Ask to Activate.

    Dacă vreţi ca pe un anumit site să fie mereu activat flash-ul, daţi click dreapta undeva pe site, View Page Info, Permissions (sus), iar la Adobe Flash setaţi Allow.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *