Windows 8.1 update 1: este şi mai bine


Update-ul promis pe 8 aprilie la mine a ajuns undeva în noapte. L-am instalat şi totul a fost ok. Iar acum deschid articolul cu mult blamatul meniu Start, evident aşa cum arată la mine. De ce? Pentru că după mine a făcut o cale lungă. Nu l-am agreat la început, ca mulţi alţii. Strângea iconiţe cu tonele. Apoi Windows 8.1 a devenit selectiv: ceea ce tocmai ai instalat nu mai apare în meniul Start! Dai click pe săgetuţa în jos şi iei de acolo ce aplicaţie doreşti. A devenit deci mai uşor de organizat (inclusiv prin introducerea dimensiunii small la iconiţe), iar eu am optat ca fundal să folosească chiar desktopul.

imagine

Drept urmare eu am un meniu Start care îmi place. Mai mult – culmea! – nu mai intru direct pe desktop. Chiar m-am obişnuit şi, pentru că am investit în a-mi organiza meniul, adesea îmi lansez de aici aplicaţiile dorite (rămân totuşi fan QuickCliq). Acum, cu update 1, meniul Start e configurabil cu click dreapta pe o iconiţă, aşa cum ne-am aştepta mulţi. Am să spun totuşi ceva ce nu îmi place: că nu poţi seta uşor culoarea de fundal a dalei. Am citit reproşul multora că meniul Start este un papagal inestetic. Desigur, ţine de gusturi. Dar dacă sunteţi atenţi, veţi vedea mai jos la iconiţa de IrfanView un fundal #cc0000 şi nici un text sub iconiţă (la cele medii apare numele aplicaţiei). Cum am făcut aşa ceva? În primul rând admit că am ales o combinaţie oribilă, dat fiind roşul şi din iconiţă, dar au fost teste :). Vedeţi aici indicaţiile: trebuie creat un fişier XML lângă fişierul executabil. Nu e greu de făcut, sunt câteva linii de cod… dar ar fi trebuit să fie nativ în Windows. Oricum, ca să concluzionez: cei care găsiţi că meniul Start e papagal de culori, puteţi lucra să fie culorile după gustul Dvs.

imagine

Iată ce am scris pentru iconiţa IrfanView. Cu „off” am anulat textul iconiţei.

imagine

Revenim la Windows 8.1 update 1. Am spus-o aici: aplicaţiile cu interfaţa specifică Windows 8 se comportă acum mult mai… ca aplicaţiile tradiţionale. Adică de exemplu apar acum în bara de activităţi (taskbar). Mă deranja universul acesta separat: aplicaţii tradiţionale, aplicaţii Windows 8 – unificarea e binevenită. În plus avem şi la aplicaţiile cu interfaţa nouă butoanele de minimizare şi de închidere: ajunge să ducem mouse-ul în sus, ca şi cum am ieşi din ecran, şi bara va apărea prin alunecare (şi dispare apoi).

imagine

imagine

Era să uit: reveniţi la prima captură din acest material. Lângă iconiţa de căutare este o iconiţă ce permite închiderea rapidă a calculatorului. Yep! Alt mic detaliu important pentru mulţi. Desigur, nu poţi să nu te întrebi de ce a luat atât de mult până să avem lucruri atât de normale. Oricum ar fi, după mine Windows 8.1 cu update 1 ar trebui să pună capăt multor nemulţumiri. Desigur, unii vor rămâne pe veci porniţi împotriva la Windows 8. Tot aud melodia cu: un Windows bun, unul rău, teoria ciclică în baza căreia Windows 7 este cool, iar Windows 8 dezastru, aşa că se aşteaptă Windows 9. Mă rog. Fiecare cu opiniile lui. Eu însumi am trecut greu pe Windows 8, dar motivul a fost lipsa de timp… poate şi de curaj. Şi la Windows 8.1 am trecut foarte târziu, dar aceasta pentru că licenţa ce o am eu nu permitea upgrade direct, ci doar reinstalare. Acum am Windows 8.1 update 1 şi sunt mulţumit. Dacă îi daţi o şansă, cred că şi Dvs (cei ce folosiţi Windows 7 sau alte versiuni) veţi fi mulţumiţi. Închei reluând clipul pus şi acum câteva zile.

PS: Acum am aflat că pentru utilizatorii de Windows 8.1, update 1 este obligatoriu. Ciudat într-un fel. Oricum, eu nu am văzut un motiv să nu îl instalez.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (7 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *