Cum să transformi o aplicaţie web într-o aplicaţie cu interfaţa nouă pentru Windows 8


Răspuns: simplu şi gratuit (după pretenţii). Pare că am copiat de la articolul anterior, unde am vorbit despre transformarea unui pachet de pagini HTML într-o aplicaţie tradiţională Windows, care rulează şi sub versiuni mai vechi decât Windows 8. Acum însă vă propun să vedem strict pentru Windows 8, cum putem face aplicaţii din genul celor… noi (numite într-o vreme cu interfaţa Metro… acum sincer nu mai ştiu cum li se spune). Procesul nu este la fel de simplu ca în articolul anterior, dar este accesibil totuşi. Dacă, un mare dacă, aveţi Windows 8.1!

imagine

De ce Windows 8.1? Deoarece doar sub Windows 8.1 rulează varianta Microsoft Visual Studio Express 2013 for Windows, care permite crearea de aplicaţii pornind de la pagini HTML cu JavaScript. De fapt aşa am trecut sub Windows 8.1 (repet, Windows-ul meu, cu licenţă, nu permitea upgrade automat, deci a trebuit practic să instalez 8.1 peste 8 – neavând timp am amânat luni de zile pasul). Vorbim de vreo 1-2GB necesari pentru program, timpi de aşteptare mari pentru descărcare, pentru instalare… Huh. Nu e aşa uşor ca în articolul anterior. Aţi ajuns în program? Atunci creaţi un proiect nou şi alegeţi de la Templates varianta JavaScript, apoi de la Windows Apps pornim de la Blank App. E cel mai simplu aşa: nu ne încurcă nimic, ci vom avea o aplicaţie care afişează un scurt text de salut şi nimic mai mult!

Acum este cazul să folosim fişierele noastre HTML, CSS, JavaScript, imagini şi ce mai e necesar. Am sperat că transferându-le în MS Explorer va fi ok. Nu a mers. Le-am tras cu mouse-ul din MS Explorer în fişierele proiectului (apar în partea dreaptă): a mers pentru HTML, JS, CSS… nu şi pentru imagini. Merge însă pentru orice cu meniul contextual în zona fişierelor proiectului, alegând Add, apoi Existing Item. Dacă toate fişierele necesare sunt pe poziţii mai avem un lucru de făcut: dacă pagina de start a proiectului nostru nu este default.html atunci trebuie să o indicăm explicit. Căutaţi între fişierele proiectului unui numit package.apxmanifest şi editaţi-l (View Code în meniul contextual). Căutaţi o linie unde spune StartPage=”default.html” şi schimbaţi după cum este cazul la Dvs. Se poate edita şi vizual (View Designer în meniul contextual), caz în care schimbarea se face din primul tab:

imagine

Ce mai rămâne de făcut? Nimic. Pe bune :). Rulaţi aplicaţia şi va merge. Desigur, vor apărea imediat pretenţii: iconiţă pentru aplicaţie, schimbare splashscreen (din fericire ambele se rezolvă din folderul de imagini al proiectului). Atenţie: s-ar putea să nu meargă totul lin din prima în funcţie de paginile pe care le aveţi. Eu am testat cu o webaplicaţie făcută cu jQuery şi după lungi ore pierdute am descoperit că punând versiunea 2.0.2 nu mai am nici o eroare. Cu 2.1.0 sau anterioare dă erori. Dar dacă nu aveţi probleme de securitate (citiţi aici) tocmai aţi creat prima Dvs aplicaţie pentru Windows 8.

Vestea proastă? Doar Dvs o veţi putea folosi. De ce? Pentru ca să ajungă în Magazin şi să o poată folosi şi alţii aveţi un drum mai lung de parcurs, care costă 63 de lei pentru persoane fizice, 360 de lei pentru firme (anual, atenţie). Dar aceasta e o altă discuţie ;). Eu am vrut să arăt că poţi face uşor din pagini web o aplicaţie modernă pentru Windows 8. Pe moment nu cred că îmi voi licenţă de developer pentru astfel de aplicaţii. Cu 4-7% dintre vizitatori venind de sub Windows 8, a investi în aplicaţii pentru Windows 8 nu mi se pare pe moment foarte-foarte justificat.

PS: Poate vreţi să citiţi Create your first Windows Store app using JavaScript.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 4,33 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *