Cum să transformi o aplicaţie web într-o aplicaţie tradiţională pentru Windows


Răspuns: simplu şi gratuit (după pretenţii). Premisa: de când cu jQuery (înlocuiţi cu ce doriţi/folosiţi) este aşa de uşor să realizezi adevărate (mici) aplicaţii, dar care depind de navigator. Nu ar fi minunat să le poţi avea ca programe executabile? Dacă veţi da unor spirite atehnice pachetul cu fişierele HTML, JScript şi CSS, plus imagini, s-ar putea să rătăcească fişiere, să nu ştie care fişier sau cu ce să îl deschidă. S-ar putea să aibă un navigator mai vechi, care blochează unele componente… Cu un fişier EXE cam orice utilizator de Windows ştie ce să facă: dublu click pe el.

imagine

Trebuie să recunosc că am rămas gură căscată când am dat de HTMLCompiler, un program micuţ dar care face minuni: îi indici pagina de pornire şi va include el ce fişiere (evident, să fie local) îi mai trebuie, generând la final un executabil. Repet: în acel fişier EXE include toate fişierele de care este nevoie, deci şi CSS, şi JScript, şi imagini, chiar şi alte fişiere media sau ce mai este necesar. Poate să genereze aplicaţii cu look-ul nativ Windows-ului, dar şi cu diverse teme (nu mă dau în vânt după ele, dar unii sigur le vor aprecia, măcar de varietate). Specificaţi numele aplicaţiei, ba îi puteţi şi alege o iconiţă. Din tabul următor (Content) puteţi de exemplu să parolaţi aplicaţia! Se poate opta pentru ca aplicaţia să aibă o dimensiune fixă (sau pe tot ecranul) sau să poată fi redimensionată. După ce ai făcut setările dorite apeşi buton corespunzător (sau Ctrl+F9) şi în câteva secunde ai programul!

imagine imagine

Atenţie: programul este comercial. După ştiinţa mea, versiunea de încercare nu expiră şi nu are alte limitări decât că afişează la un moment dat un anunţ cum că aplicaţia e făcută cu versiunea neînregistrată. Dacă vreţi să scăpaţi de acel anunţ, preţul este de 40usd pentru licenţă personală sau 60 pentru a şi vinde programele realizate. Din păcate licenţele sunt doar pe un an de zile, trebuind reînnoite. Dar pentru mulţi, pentru foarte mulţi, varianta neînregistrată va fi suficientă.

Marea minune? Dacă ştiţi să faceţi pagini web (pentru a face un joc gen spânzurătoarea sau memory game sau pur şi simplu pentru o documentaţie frumoasă, ceva gen eBook) atunci cu acest program puteţi deveni şi autor de aplicaţii Windows. Cât de cool!!!

PS: Evident există minusuri. Aplicaţiile nu vor funcţiona 100% ca o aplicaţie „normală” de Windows. Nu va putea citi sau scrie fişiere şi alte limitări datorită faptului că sunt de fapt nişte pagini web împachetate ca program. De asemenea nu vă gândiţi la PHP sau alte pagini: merge strict cu HTML (plus, repet, JScript, CSS…).

Dacă vă interesează să generaţi aplicaţii cu interfaţa nouă, pentru Windows 8, vedeţi următorul articol.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 4,83 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *