TideSDK: Faci aplicaţii pentru Windows, Linux şi Mac


După cum unii probabil v-aţi prins, mă preocupă pe moment soluţii de a transforma o webaplicaţie într-o aplicaţie Windows. În articolul Cum să transformi o aplicaţie web într-o aplicaţie tradiţională pentru Windows am expus o soluţie banală, rapidă, dar cu anumite limite. În cele din urmă orice soluţie are limitările ei, normal. Am dat astfel de TideSDK a cărui primă pagină te vrăjeşte: poţi rapid să creezi dintr-un set de pagini web o aplicaţie pentru Windows, Linux şi Mac? În principiu da. Dar vă spun eu de ce m-am oprit rapid.

imagine

Ca paşi începeţi descărcând TideSDK (acum 1.3.1 beta) şi despachetaţi la calea recomandată. Nu aţi descărcat unde trebuie? Nu va merge (pentru Windows 8 e ca pentru Windows 7). Apoi descărcaţi programul TideSDK Developer, care vă permite relativ uşor să transformaţi un pachet web într-o aplicaţie executabilă. Puteţi descărca un pachet gata pregătit: Hello World. Îl deschideţi cu TideSDK Developer şi veţi vedea ceva ca mai jos. Daţi click la Test & Package pentru a testa executabilul şi a-l genera definitiv. Veţi obţine un executabil în câteva secunde.

imagine

Probabil la fel de uşor este şi pentru Linux şi pentru Mac. Aşa mă aştept. Dar pentru Windows am rămas dezamăgit de faptul că aplicaţia este de fapt un mic executabil care depinde de un folder unde sunt fişierele HTML şi tot ce ţine de ele (CSS, JavaScript, imagini). Deci practic cineva poate da dublu click pe fişierul index.html şi are în navigator conţinutul, fără programul executabil. Nu am rezolvat mare lucru aşa :(. Desigur, unii se vor gândi la protejarea datelor, codului scris, alţii la faptul că ar dori un singur executabil care să includă totul, nu un mic exe şi toate sursele web.

imagine

Am săpat pe net şi am văzut că mulţi au această nelămurire şi nu pare a fi fost rezolvat. Dacă a fost rezolvată, rog spuneţi-mi şi mie 🙂 căci m-ar bucura. Pe de altă parte, TideSDK are un avantaj teribil: poate împacheta nu doar aplicaţii HTML, ci şi aplicaţii PHP, Ruby sau Python. Cât de tare!!! Dar admit că nu am testat. Probabil şi acolo lasă sursele la vedere. Dar măcar acele surse nu pot fi rulate direct de cine nu are instalat un server local. Deci e un avantaj, poţi da aplicaţii PHP (devenite EXE) cuiva care nu are local PHP şi server.

Concluzionând: nu m-am adâncit deloc în TideSDK. Apreciez simplitatea lui, mulţi vorbesc că funcţiile oferite de TideSDK sunt puternice şi foarte utile. Eu nu cred că voi reveni asupra proiectului decât când va exista o soluţie care să includă sursele în fişierul executabil generat. […] Ce bine că nu am publicat articolul. Se pare că ce aştept este TideKit, care se pare că nu va fi gratuit, dar va fi acceptabil (definiţi „acceptabil” – pentru primii clienţi, care îşi rezervă de acum „locul”, e 29usd, apoi va fi 99usd, dar nu mi-e clar dacă pe lună/an/viaţă).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *