node-webkit: Primii paşi


Aceeaşi căutare vizibilă în ultimele articole (a unei soluţii de a transforma nişte pagini HTML într-o aplicaţie Windows executabilă) m-a condus acum câteva zile spre node-webkit, care, spune pagina tocmai indicată „permite un mod nou de scriere a aplicaţiilor cu toate tehnologiile web”. Desigur, ce vedeţi mai jos este altceva: este pagina de la node.js, care este cerut de node-webkit. Ce face node.js (scrie mai jos în captură) este irelevant pe moment. Instalaţi cum aţi instala orice aplicaţie în Windows şi gata primul pas.

imagine

Al doilea este să reveniţi la node-webkit, la momentul actual fiind disponibile de descărcat două versiuni (0.8.5 şi 0.9.2) datorită unor aspecte tehnice pe care le sărim nefiind relevante în acest moment. Am descărcat arhiva pentru 0.9.2 şi am despachetat-o pe calculator. Am instalat deci un program (care are 0 interfaţă grafică) şi am despachetat o arhivă (printre fişierele arhivei se vede că are iconiţă nw.exe). Ce-am rezolvat? Am pregătit terenul pentru o soluţie de a transforma aplicaţiile HTML în aplicaţii Windows. Să vedem cum.

Într-un folder pe care îl creăm vom pune două fişiere pe moment: index.html şi package.json. Să începem cu fişierul HTML. Codul e efectiv ca să avem de la ce porni.

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
 <title>Test</title>
 <meta charset="utf-8">
 <style type="text/css">
  body {background: #DBC3EF;}
 </style>
</head>
<body>
 <h1>Salut, lume!</h1>
 <p>Această pagină seacă presupunem că este o super-web-aplicaţie.</p>
</body>
</html>

Acum să vedem fişierul JSON. O să vedem ce este cu el. Cei grăbiţi pot merge aici.

{
 "name": "Test",
 "version": "0.0.1",
 "description": "O aplicaţie de test! Nu face mare lucru.",
 "main": "index.html",
 "scripts": {
  "test": "echo \"Error: no test specified\" && exit 1"
 },
 "window": {
	"title": "Aplicatia mea!",
	"toolbar": true,
	"frame": true,
	"width": 800,
	"height": 500,
	"position": "center",
	"resizable": true
 },
 "author": "Eu Însumi"
}

Cele două fişiere arhivaţi-le. Redenumiţi arhiva să zicem… test.nw. Acum copiaţi această arhivă în folderul unde aţi despachetat node-webkit, adică acolo unde aveţi nw.exe. Trageţi cu mouse-ul test.nw peste nw.exe. În câteva secunde se va lansa ceva ca mai jos. Ce am reuşit? Am reuşit să lansăm prima aplicaţie via node-webkit. Este o aplicaţie 100% ca sursă HTML&JScript&CSS. De fapt, v-aţi dat seama, este un mic navigator bazat pe WebKit, pe care îl foloseşte şi Chrome-ul. Avem o bară de navigare de care se poate scăpa! Vedem în următorul articol (de fapt e destul de clar: punem în fişierul JSON de mai sus toolbar pe false).

imagine

Să recapitulăm: pregătind cele necesare, avem o soluţie de a rula pagini web ca aplicaţii Windows. Vom vedea cum se obţine un fişier executabil. Acum să reţinem că în momentul lansării paginile web se „despachetează” într-o locaţie temporară (vedeţi bara de adrese). Este deci un navigator plus paginile web. Cam dezamăgitor la o primă privire. Dar este doar punctul de start. Evident că ne aşteaptă surprize plăcute. Continuăm în următorul material.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *