node-webkit: Să facem un executabil


În articolul anterior am făcut primii paşi cu node-webkit. Repet pe scurt „filosofia”: într-un folder trebuie să avem fişierele web (HTML, JavaScript, CSS, imagini, tot ce ne mai trebuie) şi neapărat un fişier package.json (am văzut un exemplu în articolul trecut). Toate acestea trebuie să le arhivăm. Atenţie: nu folderul unde se află toate ci conţinutul, adică fişierele web + acela JSON. Arhiva o redenumim cu extensia nw, fişierul rezultat urmând să îl tragem cu mouse-ul, în Explorer, peste nw.exe. Destul de lung şi plictisitor procesul. Dar nu am ajuns la executabil! Mai avem un singur pas.

imagine

Comanda magică pentru a obţine fişierul executabil este copy /b nw.exe+arhivanoastraspeciala.nw numeleexecutabilului.exe (dacă vreţi, vedeţi acest clip).

Bun. Clar procesul este plictisitor. Când suntem în etapa de învăţat, fiecare mică modificare de cod în paginile web înseamnă 1) rearhivare; 2) redenumire; 3) transformare în executabil. Eu unul am optat pentru un fişier BAT. Să zicem că aţi pus testul Dvs într-un folder numit… test. Acolo sunt deci paginile web şi fişierul package.json. Atunci în rădăcina la folderul cu nw.exe creaţi un fişier comanda.bat în care să aveţi următorul cod:

del test.zip
del test.nw
del test.exe
cd test
7z.exe a -r ..\test.zip *.*
cd  ..
copy test.zip test.nw
copy /b nw.exe+test.nw test.exe
test.exe
::pause

Nu aş zice că e nevoie de explicaţii la acest cod. Eventual citiţi Linia de comandă – Cum folosim comenzile de bază. Pe scurt  în primele trei linii ştergem fişierele care se vor rescrie acum (de siguranţă). În linia 4 trecem în folderul test. Acolo executăm arhivarea. Dacă nu folosiţi 7z.exe puneţi ce folosiţi. Dacă nu e în PATH, adăugaţi-l sau scrieţi calea completă spre el. În linia 6 revenim în folderul cu nw.exe. În următoarea linie redenumim arhiva tocmai creată, apoi în linia 8 dăm comanda pentru crearea executabilului; pe care îl lansăm în linia 9. Cu acest fişier BAT am mai automatizat procesul lung :). Facem o modificare în partea web după care lansăm fişierul BAT şi avem imediat executabilul, ba chiar lansat.

Apropo: are vreo 40MB. Nu e de mirare, căci include WebKit (folosit şi în navigatorul Chrome). Dacă dimensiunea vă interesează, soluţia se cam descalifică. Dacă ţineţi la WebKit, cam orice soluţie vă va consuma 20-30MB.

imagine

Să mergem mai departe. Tot ce realizăm este un mini-navigator? Nu. Desigur, dacă am eliminat toolbar-ul (punând pe false în package.json, vezi articolul anterior) seamănă a webaplicaţie. Dar partea bună este că node.js şi node-webkit duc JavaScript mult mai departe. În acest material scopul a fost să ajungem la fişierul EXE, dar haideţi totuşi să mai vedem un aspect care să mai crească optimismul: ce chestii noi putem face? Vedeţi că am pus un buton a cărui apăsare va face aplicaţia pe tot ecranul. Apăsat încă o dată o aduce la vechea dimensiune. Cum? Veţi vedea în partea de JavaScript, în rândurile de mai jos. Ce simplu! Mai multe informaţii în documentaţia de aici.

<button onClick="javascript:totEcranul();">pe tot ecranul</button>
function totEcranul(){
	var gui = require('nw.gui');
	var win = gui.Window.get(); 
	win.toggleFullscreen();
}

În alt material vom încerca să vedem cum putem citi/scrie fişiere. Da, via JavaScript tradiţional nu putem face aşa ceva. Şi uite aşa webaplicaţiile încep să semene a aplicaţii native…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *